Hírek

Adományoknak köszönhetően új autót kaptak a kőszegi madármentők

2022. szeptember 14., 21:03

Adományoknak köszönhetően új autót kaptak a kőszegi madármentők, így gyorsabban kiérkezhetnek a sérült egyedekhez. A gépkocsi két hete állt szolgálatba, és azóta már húsz madarat mentettek vele. Nyolc cég, illetve szervezet és egy magánszemély ajánlotta fel a szükséges összeget. Az autókulcsot hétfőn adták át hivatalosan a Bechtold István Természetvédelmi Látogatóközpontban.

Adományoknak köszönhetően új autót kaptak a kőszegi madármentők

Ezzel a gépkocsival indulhatnak a sérült madarakért a szakemberek, ha hívják őket. Az adományokból megvásárolt autóra nagy szükségük volt a gyors és hatékony munkához.

Ottó Erzsébet - madárgondozó, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
"Ebben elfér akár 2-3 gólya is. Van olyan időszak, főleg nyáron, amikor naponta 9-10 madarat is hozunk, bőven elférnek benne a dobozok."

Felszerelték minden szükséges eszközzel: különböző méretű hordozók és madárfogó háló is helyet kapott a csomagtartóban.

"Kifejezetten alkalmas arra, hogy a kollégák gyorsan eljussanak a megye azon pontjaira, ahonnan a madarakat szükséges elhozni."

Az Őrségi Nemzeti Park 1994 óta foglalkozik madármentéssel, a közel 30 év alatt 150 millió forintnyi természeti értéket sikerült megóvni. A madarak leggyakrabban áramütés vagy üvegfelületeknek való ütközés miatt sérülnek meg, sok esetben kirándulók találják meg őket.

Németh Csaba - igazgatóhelyettes, Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság
"Az utóbbi időben megnőtt a bekerülő állatok száma, ez jelzi az emberek érzékenységének növekedését a téma iránt, és fontos, hogy minél gyorsabban tudjunk eljutni a sérült állatokért, ezért volt szükségünk egy gépkocsira. Adománygyűjtést hirdettünk, amire 8 cég, szervezet és egy magánszemély jelentkezett, az ő közreműködésükkel sikerült beszereznünk egy kis haszonjárművet, amivel a madarakat el tudjuk hozni."

A támogatók közül többen is jelen voltak az átadón, mindannyian köszönetet mondtak a madármentők áldozatos munkájáért, és hangsúlyozták, jó helyre került az adomány.

Vizi Balázs - ügyvezető igazgató, Schott Hungary Kft.
"Azon túl, hogy ezt a rengeteg madarat megmentitek, példát mutattok. És ha ezt a gyerekeink látják, másképp viszonyulnak a természethez, végiggondolja, hogy amit kaptunk, meg kellene őrizni, és a következő generációnak átadni."
 
Ünnepélyesen átadták az autó kulcsait, ami valójában már munkába is állt.

"Tisztelettel jelentjük, hogy augusztus 23. óta, amióta a kolléganők a madármentést végzik ezzel a kocsival végzik, már húsz madarat sikerült elhozni, két hét alatt is eredményes munkát sikerült vele végezni, bízunk benne, hogy ez a továbbiakban is így folytatódik."

A maradandó sérülést szenvedett madarak a telep örökös lakói lesznek, és akár új fiókáknak is életet adhatnak. Amelyik teljeskörűen felépül, visszajuttatják a vadonba. Ahogyan ezt az énekesrigót is, amit pár napja hoztak a telepre.

"Ablaknak ütközött, szerencsére felépült, pár napig regenerálódott nálunk, ereje teljében van, jelzi is, hogy szeret elszabadulni, és el is engedjük. Menjél kis pajtás!"

Aki bajba került madárral találkozik, értesítse a Kőszegi Madármentő Központot.

Madármentés: 30/218-4942