Hírek

A zord idő ellenére is folytatódik Szombathelyen a fapótlási program

2023. december 07., 12:59

A zord idő ellenére is folytatódik Szombathelyen a fapótlási program. Ilyenkor a szárazság vagy betegség miatt kivágott fák helyett telepítenek új egyedeket városszerte. Hét elején a Stromfeld-lakótelepen, a Bárdosi Németh János utcában ültettek a SZOMPARK dolgozói földlabdás juharfa csemetéket. Az idei szezonban mintegy 200 darab fa kerül a földbe a tervek szerint.

A zord idő ellenére is folytatódik Szombathelyen a fapótlási program

Minden évben október közepén készül el a fapótlási terv: a parkfenntartó cég számba veszi az év közben kivágott fákat, melyeket pótolni kell. A munka Szombathely számos utcáját érinti, utcánként néhány darab fát szükséges pótolni.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK

“Hát tulajdonképpen ez a faültetés ez a szokásos őszi fapótlási munka, ami azt jelenti, hogy hát az lenne a cél, hogy a városba év közben kivágott fák pótolva lennének, ez természetesen nem azt jelenti, hogy mindig ugyanarra a helyre van pótolva, általában más helyre, vagy néha optimálisabb helyre. Igazából hát sajnos az elmúlt években nagy szárazság volt, tehát több fa került kivágásra, mint amit most pótolni tudunk”.

Hét elején a Bárdosi Németh János utcában dolgoztak a SZOMPARK munkatársai. Már napokkal korábban kiásták a fák helyét, a csemetéket gondosan előkészítették, és jókora földlabdával ültették el, ami hosszú ideig megóvja a gyökeret. Így a mostani télies időjárási viszonyok sem akadályozzák a telepítést.

Izer Gábor - ügyvezető, SZOMPARK

"Most itt juharfák vannak ültetve, de változatos, 15-20 féle fát is ültetünk, általában ugyanolyat, amilyen a fasorban volt. van olyan is, hogy a nem odaillő, vagy azt a körülményt nem víró fákat lecseréljük egy másik típusra."

Évente 200-240 darab fát ültetnek városszerte a fapótlási programban, ami november közepén kezdődött és december végéig tart.