Hírek

A Zarkaházi Szily-kastély padlásán nyílt meg Mersich Balázs és Novák Ildikó képzőművészek kiállítása

2023. október 16., 18:38

Különleges helyszínen, a Zarkaházi Szily-kastély padlásán nyílt meg Mersich Balázs és Novák Ildikó amatőr képzőművészek közös kiállítása. Az érzelmek impressziója című tárlaton főleg absztrakt stílusú festményeket láthat a szemlélő, de néhány szobrot és kerámia-kompozíciót is elhoztak az alkotók.

A Zarkaházi Szily-kastély padlásán nyílt meg Mersich Balázs és Novák Ildikó képzőművészek kiállítása

Pénteken tartották Az érzelmek impressziója című kiállítás megnyitóját. Lutor Katalin saját verseit és slam poetry szövegeit adta elő.

"Magamnak megtartani csak egy kínt fogok."

A tárlatot Lukács-Biró Dorottya ajánlotta a közönség figyelmébe, aki maga is képzőművész, majd a kiállító alkotók mutatkoztak be röviden. Elmondták, a festés mindkettejük számára az önkifejezés egy formája. A minden érzékszervre ható megnyitót borkóstoló és a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanulóinak kortárstánc-bemutatója színesítette.

Kevesen tudják, hogy a Zarkaházi Szily-kastélynak hangulatos padlása van. A kiállító művészek is a véletlennek köszönhetik, hogy megismerhették ezt a különleges helyet. Rögtön megszületett a tárlat ötlete, és némi rendrakás után alkalmi múzeummá varázsolták. Női és férfi energiák fonódnak egybe, a változatos színek és formák hatalmas vagy épp egészen apró vásznon jelennek meg, és mind-mind gazdag érzelemvilágról tanúskodnak.

Mersich Balázs - amatőr képzőművész

"Az évek folyamán sok fájdalom gyűlt belém az élettől, ebből merítek erőt, ezt mutatom meg a világnak, hogy megértse az én fájdalmamat részben."

Balázs eredetileg szobafestő-mázoló. Picasso, Pollock, Malevics és Kandinszkij művészete hatott rá, autodidakta módon tanulja a művészetet. Minden érdekli, ami formabontó. Ildi pedig elsősorban kerémiával foglalkozik, idén áprilisban kezdett festeni, ami régi álma volt.

Novák Ildikó - amatőr képzőművész

"Ez egy kihívás volt, főleg az önkifejezés kihívása, ugyanakkor határtalan területnek érzem. Színek, formák megjelennek ugyanúgy, a vászon egy nagyobb felület, amin ezt ki is tudom adni."

Közös alkotásuk fogadja a szemlélőt a padláson, ami nem kapott címet, de jól tükrözi mindkettejük stílusát. A fagerendák és kémények között sétálva egészen friss, nagyrészt idei képeket lehet látni, de szobrot és kerámia-kompozíciókat is kiállítottak.