Hírek

A Visionless Humanity nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató szombathelyi fordulóját

2024. április 23., 11:53

Az egyházasfalui Visionless Humanity nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató és -gondozó megmérettetés szombathelyi fordulóját. Az eseményt a város legrégibb élőzenés klubjában, a Végállomásban tartották vasárnap délután.

A Visionless Humanity nyerte az Öröm a Zene tehetségkutató szombathelyi fordulóját

Kilenc, főként szombathelyi kötődésű zenekar és előadó indult a 16. Öröm a Zene tehetségkutató verseny helyi fordulójában. A fellépők három saját dallal mutatkoznak be a zsűrinek.

Andrásik Remo - a zsűri elnöke
“Egyre többen játszanak egészen elképesztő, önálló, saját gondolatú zenéket, ami szerintem egy nagyon fontos dolog. Én úgy vélem, hogy ők igyekeznek a világ-trendekhez igazodni inkább, mintsem korábban a magyar trendekhez.”

Országszerte több, mint 1000 zenekar jelentkezett a megmérettetésre. Közülük 360-at hallgatnak meg élőben 26 állomáson - köztük a szombathelyi Végállomás Klubban. Korosztályi kötöttség nincs - a kőszegi Zsíros Péter például 37 évesen jelentkezett.

Zsíros Péter - szólista - gitár, ének
“Akusztikus zenét játszok leginkább, ez áll most legközelebb hozzám, de játszom blues zenekarban is meg klasszikus rockot is. Mostanában a szólókarrierre próbálok ráépíteni inkább, most valahogy ebben tudok legjobban kiteljesedni.”

A mezőny legifjabb versenyzője a mindössze 16 éves Agg Marci, a Negyed4 nevű alter-zenekar frontembere volt.

Agg Marci - dalszerző, énekes, gitáros - Negyed4
“Több társadalomkritikus számunk van, rendszerkritikus számaink is vannak. Nem hátrálunk meg ezektől, úgy érezzük, ha beszélünk az ilyen dolgokról, akkor nem az, hogy segíthetünk az embereknek ezzel, hanem tudnak velünk azonosulni, ami nekünk a legfontosabb.” 

Az országos döntőbe 25 zenekar és előadó jut be, közülük a tíz legjobbat hallgatják meg a Hangfoglaló programban. Aki megnyeri a tehetségkutatót, egymillió forintos fődíjat kap. Az összeget hangszerekre és hangtechnikai eszközökre fordíthatja a győztes.

Andrásik Remo - a zsűri elnöke
“Alapvetően négy fontos szempont van, amit figyelünk: a hangszeres tudás, a dalszövegek, az egyediség és van egy ilyen szubjektív összkép, és ebből az egyediség az, ami dupla pontot ér. Tehát általában mindegyik felsorolt szempont 10 pontot, de az egyediség az 20 pontot, szóval a legfontosabb dolog az az egyediség.

Több zenekar és előadó különdíjat, illetve fellépési lehetőséget nyert a szombathelyi válogatón. A Sons Left Behind lett a harmadik helyezett, a Negyed4 másodikként végzett, az első díjat a metál stílust képviselő Visionless Humanity nyerte el.