Hírek

A Virágos Természet a fő témája az idén szervezett Alkotótábornak a Herényiek Házában

2024. július 05., 09:23

A Virágos Természet a fő témája az idén tizedik alkalommal szervezett Alkotótábornak a Herényiek Házában. 13 festőművész érkezett az ország minden tájáról a kilenc napig tartó közös alkotásra, feltöltődésre.

A Virágos Természet a fő témája az idén szervezett Alkotótábornak a Herényiek Házában

Már a 2015-ös kezdetektől a roma-magyar kapcsolatok erősítése is célja a Herényiek Házában tartott Alkotótábornak. Mialatt a festmények készülnek, eltűnnek a társadalmi különbségek - az élmények és a művészet közös nyelvet alakítanak ki a résztvevők között. Ökrös Mónika első alkalommal vesz részt az Alkotótáborban - Törökszentmiklósról jött.

Ökrös Mónika - festőművész
“Óriási élmény a táborban lennem! Mondhatni, hogy én vagyok az egyik legfiatalabb olyan alkotó, aki durván 5-6 éve kezdtem el festeni, és minden olyan lehetőség, ahol tanulhatok, ahol támogatnak, ahol instrukciókat adnak, az nekem nagyon nagy élmény, nagyon nagy lehetőség a fejlődésre.”

Weimer Erzsébet 25 éve foglalkozik képzőművészettel. Két éve él Szombathelyen, azóta már két kiállítást is tartott a városban. Jellemzően a fantáziájából merít, amikor fest.

Weimer Erzsébet - festőművész
“Imádom a természetet, a virágokat! A pipacs a mániám, tehát mindenféle formában festek, és az embernek az agyában valahogy… becsukja a szemét, és ébren álmodik, mert megszületik valami kép. Nagy vonalakban, mert aztán nagyon sok esetben, mikor már vászonra teszem, nem az jön vissza, amit én elképzelek. És akkor lekaparom, újból csinálom, amíg a szívem csücske nem lesz!” 

Vári Zsolt már sokadik alkalommal vesz részt a szombathelyi programon - Budapestről érkezett. Nagy kedvencei a virágok: leggyakrabban napraforgót és tavirózsát fest.

Vári Zsolt - festőművész
“Már évek óta ezeket festem, fotózom, megfigyelem, videózom, és aztán vagy otthon vagy az adott táborban megint csak festem. Ebből nem lehet egyszerűen kifogyni!” 

A Fáklyavivők Egyesülete és a Herényi Kulturális és Sportegyesület közösen szervezett tábora nyitott - az érdeklődő közönség végigkövetheti az alkotási folyamatot egészen július 7-ig. Július 6-án, szombaton 17 órakor az alkotótáborban készült művekből kiállítás nyílik a Herényiek Házában.