Hírek

A Vidékfejlesztési Minisztérium válasza a költségvetéssel kapcsolatban

2011. március 18., 13:59
Tegnapi Híradónkban beszámoltunk a vízügyi igazgatóságok és a nemzeti parkok költségvetésének tervezett megnyirbálásáról. Az üggyel kapcsolatban megérkezett a Vidékfejlesztési Minisztérium válasza.

A költségvetési zárolás nem érinti a gazdáknak szánt nemzeti kifizetéseket és az uniós támogatásokat. A vidékfejlesztési miniszter átnézve a tárca költségvetését arra az elhatározásra jutott, hogy az intézményi költségvetési területen hajtja végre a takarékosságot, vagyis  lefaragja a folyó kiadásait, a háttérintézményeknél későbbre ütemez egyes halasztható beruházásokat, valamint ösztönzi a bevételek növelését.

Számos háttérintézmény indokolatlanul alacsonyra tervezte az idei bevételi tervét, ezért a tárcavezető reális célnak tartja a tavalyi bevételi tényszámok teljesítését, amit minden intézményvezetőtől elvár. A zárolás a  beruházások és a  felújítások átütemezését  érinti,  az intézmények működését nem. Fazekas Sándor a zárolással együtt teljes körű szervezeti átvilágítást rendelt el a minisztériumban és az intézményeknél az adófizető állampolgárok elvárásainak megfelelő hosszú távú hatékony működés érdekében.

A Vidékfejlesztési Minisztérium célja, hogy a szervezetek növeljék a bevételeiket és hatékonyan használják fel az erőforrásaikat. A nemzeti parkok az idén 6,3 milliárd forintból gazdálkodhatnak. Bevételüket növeli a kezelésükben lévő földterületek piaci áru  bérbeadása. A tárca tervei szerint a nemzeti parkok felügyelnék a jövőben az állami erdőterületeket, így a támogatások is az ágazat költségvetését növelik. A zárolások személyi juttatásokat nem érintenek, az intézményeknél vízügyi, környezetvédelmi és természetvédelmi szakembereket nem bocsátanak el, így nem kerül veszélybe a működés.

 A zárolás nem veszélyezteti az árvízvédelmi munkákat sem. A kormány az árvízi védekezés költségeit az idén is az általános tartalék keretéből finanszírozza meg az év végén. Az állam összesen 7,3 milliárd forintot fordít árvízvédelmi beruházásokra a Sajó völgyében. Az intézkedések célja, hogy hosszútávon megóvhassák Borsod-Abaúj-Zemplén megyét és Felsőzsolcát. A pénzből körtöltések, szükség-, és záportározók épülnek, valamint elvégzik a szükséges kotrási munkákat az érintett szakaszokon. A Vidékfejlesztési Minisztérium saját költségvetésében 4,6 milliárd forint áll rendelkezésre ár-, és belvízi megelőzésre, védekezésre. A munkák megvalósítása a vízügyi társulások, a szakmai felügyelet és ellenőrzés pedig a környezetvédelmi, és vízügyi igazgatóságok feladata.

A kormány 2011. február 12-én döntött a stabilitási tartalék létrehozásáról. A Vidékfejlesztési Minisztérium a kormányhatározatnak megfelelően, a zavartalan közfeladat-ellátás biztosítását szem előtt tartva eleget tett zárolási kötelezettségének. A stabilitási alap nem elvonást, hanem zárolást jelent, így akár év végén, ha optimálisan alakulnak a gazdasági és költségvetési folyamatok, a zárolt forrásokat visszakapják a minisztériumok.

 

Vidékfejlesztési Minisztérium

Sajtóiroda