Hírek

A verbunk világnapján rendezték meg a Vasi Néptáncpanorámát

2022. október 04., 21:33

A Hagyományok Háza kezdeményezésre országszerte öt helyszínen, köztük Szombathelyen is várták az érdeklődőket. A bizonytalan időjárás miatt a Berzsenyi térről az MMIK-ba költöztették a programot.

A verbunk világnapján rendezték meg a Vasi Néptáncpanorámát

Népzenétől volt hangos az MMIK szombat délután.

Vasi néptáncosok, énekesek, népi zenekarok gyűltek össze, hogy megmutassák tudásukat. Ez a találkozás a fellépők számára is fontos és különleges volt.

Pintér Anikó - vezető, Tavaszi szél zenekar, Keltike együttes
"Ez a nap összehozza a Vas megyei táncosokat, énekeseket, zenészeket, és most ugye különlegesen a verbunk napja is most van. Szerintem kellenek ezek az ünnepek, hogy egymást lássuk, egymást meghallgassuk, hogy meglássuk, hogy ki mit tanult, gyakorolt ebben az elmúlt évben, számot adjuk erről, hogy milyen sokszínű is ez a magyar népzene és néptánc."


Sok családban generációk óta hagyomány a néptánc és a nemzetiségi tánc, apák fiaiknak, anyák lányaiknak adják át a hagyományok szeretetét.

Petneházi Gábor
"A családdal jöttünk, a fiam a legkisebbeknél táncol az Ungarescának az utánpótlás csoportjában. Már van egy koreográfiájuk, és azzal turnéznak mostanában, azzal turnéznak mindenhol."

Az esemény célja elsősorban az, hogy Vas megye értékeit, pontosabban néptáncos örökségét megmutassák. A verbunk napjával együtt tartották meg a Vasi Néptáncpanorámát a Hagyományok Háza kezdeményezésével. 5 helyszínen várták az érdeklődőket: Budapesten, Nyíregyházán, Székelyudvarhelyen, Zselízen és Szombathelyen.

Varga Albin - vezető, Gencsapáti Hagyományőrző Néptáncegyüttes
"A célja leginkább az, hogy Vas megye értékeit, pontosan néptáncos örökségét, népzenei örökségét megmutassuk. remélem így, hogy az időjárás nem kedvezett nekünk, hogy szabadtéren lehessünk, így az MMIK-ban is minél több embernek tudjuk mutatni, hogy milyen gyönyörű Vas megye néptánc kincse.”


A legkisebbektől a szeniorokig minden korosztály színpadra lépett a kulturális seregszemlén.