Hírek

A Vas Megyei Önkormányzat augusztus 20-i rendezvénye

2010. augusztus 18., 14:40
A Vas Megyei Közgyűlés és Emlékbizottsága az „Ezer éves Vas megye” jubileumi programsorozatát 2009. augusztus 20. és 2010. augusztus 20. között rendezte meg a megye településeinek bevonásával és együttműködésével.

A történelmi emlékező eseménysor záró rendezvényére 2010. augusztus 20-án Szombathelyen kerül sor méltó ünnepélyes keretek között.

A rendezvény délelőtt 8 óra 30 perckor püspöki szentmisével kezdődik a Szent István parkban. Innen a megyei közgyűlés, a települési önkormányzatok képviselői zászlós menetben átvonulnak a Vasi Múzeumfaluba, ahol a Megyenap programsorozata zajlik:

10 órakor elültetjük a „Megye Életfáját” és az Elszármazottak, a Határon túliak emlékfáját.

11 órakor „Várvidéki históriák” címmel ünnepi zenei, táncos műsort ad a Szombathelyi Néptáncműhely, az Őrszigeti és az Alsóőri Néptáncegyüttes, a Savarello Régizene Együttes, a Folktarisznya Együttes,  a Károly Róbert Történelmi és a Grimmel Hagyományőrző Együttesek. A műsor művészeti vezetője Parais István.

12 órakor a déli harangszó után bemutatjuk a megyének adományozott és az évfordulóra restaurált 17. századi megyecímeres történelmi zászlót.

Ezt követően a Himnusz és az Emlékbizottság elnökének ünnepi köszöntője után a településeknek átadjuk a megyezászlót és a községi zászlókra felkötjük az emlékszalagot.

Kovács Ferenc, a megye közgyűlés elnöke mond ünnepi beszédet az ezer éves vármegyék jubileuma, I. Szent István király ünnepe alkalmából.

Elismerések átadásával folytatódik az ünnepség, melynek során köszöntjük az önkormányzatok megalakulásától kezdve a megyében 20 éven át folyamatosan települési polgármesteri tisztséget betöltő elöljárókat, valamint átadjuk a „Vasi megyekép” fotópályázat díjait, az „1000 perc a településeinkért” mozgalom elismeréseit és jutalmat kapnak a Megyetörténeti totó legeredményesebb pályázói.

Fél 2 órakor közös ebéd, majd ezt „Együtt Vas megyéért” címmel fórum  követ, melynek résztvevői a megye jövőbeni szerepét, lehetőségeit vitatják meg.

A Megyei Önkormányzat ünnepi rendezvénye délután 3 órakor folklórműsorral és zárszóval fejeződik be a Vasi Múzeumfaluban.