Hírek

A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába

2024. június 11., 11:55

A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába: az előre jelzett 530 helyett hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek Körmendnél. A belvárosi hidat tegnap lezárták, ma reggel pedig újra megnyitották. A Pinka meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet, felső folyásán elkezdődött az apadás, az alsó szakaszon még árad. A védekezési munkák zajlanak, nagy az összefogás a falvakban. Továbbra is több út járhatatlan a vármegyében.

A vártnál alacsonyabb szinten tetőzött a Rába

2009 júniusában rekordot ért el a Rába, 520 centimétert mértek Körmendnél. Ennek a közelébe várták a mostani árhullám tetőzését. Az előrejelzések szerint az sem volt kizárt, hogy történelmi csúcsot dönt a folyó.

Szegi Attila - PR referens, Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság

"540 +/- 10 centiméterre számítunk, én úgy gondolom, ezt már biztonsággal le tudjuk vezetni a Rábán."

A vízügy, a katasztrófavédelem és az önkormányzat a legrosszabb forgatókönyvre készült fel, több százan dolgoztak a töltésen a Büdös-ároknál vasárnap éjszaka és hétfőn délelőtt, köztük önkéntesek is. 2500 méter hosszan építettek nyúlgátat, mintegy 24 ezer homokzsákból. A rekord vízállás végül elmaradt: hétfőn este 9 órakor 477 centiméteres csúcsot mértek, a folyó lassú apadásnak indult. Ma reggel hét óra után megnyitották a forgalmat a körmendi belvárosi hídon.

Hömpölyög a víz Pornóapáti határában, kiöntött a Pinka, személyautóval meg sem lehet közelíteni a falut. A patak hétfőn hajnalban 508 centiméteres vízállással tetőzött Felsőcsatárnál, ami több mint egy méterrel magasabb, mint a 2009-ben mért 402 centiméteres rekord. Az alacsonyabban fekvő területeket elborítja a víz, homokzsákokkal védték be a házakat, udvarokat, és folyamatosan szivattyúznak.

Potzmann Helmut

"Jelenleg még a homokzsákolás történik a pinceablakok, bejárati ajtók környékén. Apad a víz hálistennek, de az előrejelzések szerint megint lesz egy kis emelkedés. Mikor láttak a helyiek ekkora vizet a környéken? Tudomásom szerint '65-ben."

Egy házaspárt a katasztrófavédelem mentőcsónakjával hoztak ki az elöntött területről. A falu határában markolóval nyitottak utat a víznek a helyiek a szántóföldek felé.

Potzmann Helmut

"Hát sajnos régen nem látott árvíz van, áttörjük az utat, hogy el tudjon folyni a víz, mert elöntötte a pincéket, házakat, elöntötte a víz."

Óriási az összefogás, megmozdult a falu, mindenki részt vállalt a védekezési munkákban. Önkéntesek is jöttek segíteni.

"A dolgozó férfiaknak viszem az ebédet, most hozták menzáról. Ők nem tudnak idejönni, én meg viszem oda."

Vaskeresztest is elöntötte a víz, áttört a homokzsákokon is. Gyorsan jött az ár, alig volt idő cselekedni. Most több pincében, udvaron áll a víz.

Szabó István

"Az víz nagyon gyorsan behatolt a faluba, összefogtunk, próbáltuk menteni a menthetőt .... és egész nap szivattyúzunk."

Felsőcsatárnál mára másfél-két métert apadt a Pinka, az alsóbb szakaszon, Kemestaródfánál azonban még árad. Még mindig több út járhatatlan a vármegyében az árvíz miatt. A Rába vízgyűjtőjén a következő napokban szárazabbra fordul az idő.