Hírek

A város régi, sokat látott házai között kalauzolja az olvasót Balló László új könyve

2021. december 14., 13:55

Bemutatták Balló László Neves házak - Szombathelyi etűdök című könyvét a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A kötet a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg, azt Spiegler Tibor helytörténész és maga a szerző ajánlotta az érdeklődő közönség figyelmébe.

 

A város régi, sokat látott házai között kalauzolja az olvasót Balló László új könyve

Valaha minden szombathelyi háznak, épületnek volt neve - vagy az építtető vagy a tulajdonos nevét viselte, esetleg egy ott lakó hírességről vált ismertté. Erre épül Balló László Neves házak - Szombathelyi etűdök című, frissen megjelent könyve, ami utcánként, korszakonként, és építészeti stílusonként különválasztva kalauzolja az olvasót végig a városon. A szerzőnek személyes kedvence is van.

Balló László - író, költő
,, Én fedeztem fel Molnár Jóska barátomnál töltött egyik délelőtti bogarászás közben régi képeslapokat vizsgálgattunk és felfedeztem, hogy a Fő téren a 36.-os szám alatt állt egy lakóház , amelyet Hefele Menyhért épített saját céljára ,a korábbiakban volt szó róla, hogy Hefele épített magának egy házat , de ezt a 20. század elején, amikor a háznak a lebontása történt , akkor ezt cáfolták a szakemberek .

Balló László elmondása szerint a cáfolat indította el benne a gondolatot, hogy mégis csak létezhetett a ház, ezt a lebontása előtt egy évvel készült kép bizonyította is. A könyv két és fél éves kutatómunka eredménye, és nem csak ennek a háznak az érdekes történetét mutatja be.

Spiegler Tibor - helytörténész
,,Ez egy rendkívül fontos könyv, késve jelent meg , ennek a könyvnek már nagyon régen itt lett volna a helye közöttünk, lokálpatrióták és nem lokálpatrióták között . Talán, hogyha ez a könyv, és maga a gondolatisága , Balló Laci barátom amit ebbe leírt előbb jelenik meg , talán nem éri ennyi kár a várost.,,

,, Bár sóhajod csendben elnyelik a falak ez az otthonod, az otthonod is marad, Szombathely,,

Bujtás Ervin énekes-dalszerző stílusosan a Szombathely című dalát adta elő a könyvbemutatón. Horváth Soma, kultúráért is felelős alpolgármester köszöntőjében úgy fogalmazott: Balló László munkásságára kuriózumként tekint. A könyv célja nemcsak az, hogy jobban megismerjük Szombathelyt, hanem, hogy a következő generáció és a városba látogatók is felfedezzék a várost. Balló László művéből Szabó Tibor olvasott fel részleteket.

Szabó Tibor - igazgató, Weöres Sándor Színház
,, Van aki furcsa neveket motyog maga elé , szemerkélő esőben a kőszegi-volt  beloiannisz utca közepén , félig háttal a mozinak  , előtte a toronyház, ködbe vész,,

Balló László könyvében olykor számonkérő hangnemben ír, mert a neves házak sorsa nem mindig alakul jól: van, amit elbontanak, és van, amit nem hozzá illő stílusban újítanak fel. A kötet maga a megőrző emlékezet. A Neves házak - Szombathelyi etűdök a Szülőföld Kiadó gondozásában jelent meg.