Hírek

A város nevéhez kapcsolódó kiállítás a levéltárban

2019. augusztus 22., 21:48

Szombathely névváltozatait védjegyként használó dokumentumok, képi és tárgyi emlékek láthatók mától a Vas megyei levéltár kiállítótermében. A Savaria Történelmi Karneválra érkező vendégek is ízelítőt kaphatnak abból, milyen sokrétűen használták márkanévként a város elnevezéseit.

A város nevéhez kapcsolódó kiállítás a levéltárban

Itt látható az első szombathelyi sertéshizlalda és húsfüstölő gyárnak a számolócédulája. 1898 és 1902 között létezett ez a gyár itt, Szombathelyen, és például ők gyártották a Savaria kalbászt és a Savaria sonkát.

A római alapítású Savariát, azaz a mai Szombathelyt kétezer éves története során emlegették Sabariaként, és használatban volt a német megnevezése: Steinamanger is. Ezek mint márkanevek  a 19-20. század fordulójától megjelennek különböző termékeken, máig használják szervezetek, cégek vagy éppen rendezvények megjelölésére.

Bajzik Zsolt - levéltáros, a kiállítás kurátora
"Azt szeretnénk, hogy a mai fiatalok is tudják azt, hogy milyen gazdag ipari, kereskedelmi, idegenforgalmi múlttal rendelkezik ez a város. A város neve milyen márkaként tud szerepelni  egy-egy terméknél, és ezek hogyan jelentek meg a maguk korában."

Szombathelyen gyártott gyufa, a székesegyházat ábrázoló levélzáró bélyeg, Sabaria borotvapenge. Néhány apróság, amelyen feltűnik a vasi megyeszékhely neve.

Spiegler Tibor - helytörténeti gyűjtő
 “Nagyon sok mindenen igyekeztek szerepeltetni a város nevét, és eljuttatni a hírét a világba. Én például találtam egy zsibvásáron egy olyan kis füzetecskét, ami a Savaria mosógépet eklámozza. Hogy mosógépem is legyen, az még hátravan, de a prospektus mindenesetre már megvan.”

Intézményi és magángyűjteményekben fellelhető anyagokból válogatott a szervező Vas megyei levéltár, a Berzsenyi-könyvtár helytörténeti klubja és a Vasi Múzeumbarát Egylet.

 "Eltűnőben vannak már azok a bőröndcimkék is, amivel az emberek a bőröndjükre ragasztva jelezték, hogy merre jártak a világban. Ez is szétvitte Szombathely, illetve Savaria nevét, rajta a Tiche-szoborral, amiről sok szombathelyi se tudja, hogy a szerencse istennője."

A márka neve: Savaria-Szombathely című kiállítás a Savaria Történelmi Karnevál látogatóit is várja egy képzeletbeli időutazásra.