Hírek

A tervek szerint jövő szerdán megnyitják a forgalom előtt a Szent István király utcai Gyöngyös-hidat

2023. október 06., 10:38

A tervek szerint jövő szerdán megnyitják a forgalom előtt a Szent István király utcai Gyöngyös-hidat. Elbontották a rossz állapotú régi átjárót, és egy teljesen új vasbeton szerkezetet építettek. A hidat március végén zárták le, azóta nagyot kellett kerülniük a környéken élőknek, és a buszok is más útvonalon jártak. Most fellélegezhet a déli városrész.

A tervek szerint jövő szerdán megnyitják a forgalom előtt a Szent István király utcai Gyöngyös-hidat

Elkészült az új Gyöngyös-híd a Szent István király utcában, ma reggel megkezdődött a műszaki átadás-átvétel. A műszaki ellenőr, a közlekedési hatóság és a kivitelező cég szakemberei a körzet képviselőjével együtt járták be a helyszínt.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Már csak olyan munkafolyamatok vannak hátra, amelyek érdemben nem befolyásolják a híd állapotát. A leglényegesebb elemek a helyükre kerültek, korlátok, járdák, úttest, és természetesen a hídtest, aminek a próbái a következő napokban elvégzésre kerülnek."

Évek óta ez a híd szerepelt első helyen a hídvizsgálati jegyzőkönyvekben, mint sürgősen felújítandó átjáró. Akkor szembesültek vele, mennyire rossz állapotban van, amikor tavaly kilyukadt a szerkezet. Sikerült elérni, hogy erre fordíthassa a város a Belügyminisztériumtól kapott támogatást. Saját költségvetésből az önkormányzat további 206 millió forintot tett hozzá, így összesen 360 millióból készült el az új híd.

A kivitelező február közepén vette át a munkaterületet. A hidat március utolsó napján zárták le a forgalom előtt, ekkor derült ki igazán, mekkora jelentősége van a déli városrész életében.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

"Annyira megnehezítette az életünket a híd hiánya, hogy azt nehéz illusztrálni. Km-ben, pénzben, energiában, gyerekek reggeli szállításában, buszközlekedésben. Óriási lélegzethez jut most a déli városrész, hiszen a szentkirály-bogáti rész le volt vágva a várostól, meg a városrész többi részétől is."

A munkák ütemterv szerint haladtak. A Gyöngyös-patakot új mederbe kellett terelni, egy darabon ki is kotorták a hordalékot. Füvesítés, tereprendezés van még hátra. A hídhoz csatlakozó utak 170 méter hosszan új aszfaltburkolatot kaptak, és elkészült maga a híd is.

Széll László - építésvezető

"Ez egy monolit vasbeton szerkezetű híd, 4 méteres nyílással és 9 méteres szélességben. A hídon található két járda, 2-2 méter szélességgel."

Az átadást eredetileg október végére tervezték, de olyan jól haladt a munka, hogy előbb is forgalomba helyezhetik. Jövő kedden még tartanak egy utolsó bejárást, és a tervek szerint szerdán reggeltől már használni lehet az új hidat.