Hírek

A tavalyi Grand Prix után idén pénzdíjas Torna Challenge Világkupát rendeznek Szombathelyen

2022. szeptember 29., 16:29

A háromnapos rendezvényre négy kontinens 27 országából érkeznek versenyzők, akik már az októberi világbajnokságra is nagy erőkkel készülnek.

A tavalyi Grand Prix után idén pénzdíjas Torna Challenge Világkupát rendeznek Szombathelyen

Ahogy minden évben, úgy idén is kiemelt versenynek ad otthont az Aréna Savaria, ahol immár 17. alkalommal gyűlnek össze a torna sportág jeles képviselői. A 2000-es évek derekán eleinte hazai, majd nemzetközi megmérettetéseket bonyolítottak Szombathelyen. Tavaly a pandémiás időszakban Grand Prix-t, idén a nemzetközi szövetség jóváhagyását elnyerve Torna Challenge Világkupát rendeznek a vasi megyeszékhelyen. A Magyar Tornász Szövetség, a Szombathelyi Önkormányzat és a Pannonsport Kft. összefogásával megvalósuló rendezvény kettős célt szolgál: népszerűsíti a sportágat, és versenyzési lehetőséget biztosít. A szervezők a város hírnevének öregbítéséért is dolgoznak, amikor ilyen jelentős sportrendezvényt sikerül megvalósítani.

Kalmár Attila - szervező, Pannonsport Kft.
- Egy kis izgalommal jár, de kétségkívül inkább a büszkeség tölt el bennünket, hogy Szombathelynek ilyen vonzó tornász berkekben a hírneve és 4 kontinensről számtalan versenyző, 27 országnak a képviselői vannak itt.

Az október végén Lisszabonban megrendezendő világbajnokság miatt kiemelt figyelmet szentelnek a versenyzők a szombathelyi erőpróbának. Ugyanakkor nemcsak a sportolók, hanem a sportvezetők között is lesznek ismerős arcok. Berki Krisztián egykori olimpiai bajnok számára különösen fontos állomás a vasi megyeszékhely.

Berki Krisztián - sportigazgató, Magyar Tornász Szövetség
- Mind a két lehetőség és pozícióban igazából szívügyem a szombathelyi világkupa vagy challenge kupa, igazából bárminek nevezhetjük, hiszen én még mesterfokú bajnokságon is voltam itt Szombathelyen, ami tényleg nagyon közel áll a szívemhez. Ugye tavaly itt búcsúztattak, úgyhogy tényleg csak azt mondhatom, hogy remélem nagyon sokan leszünk kint és szurkolunk majd a magyar delegációnak, hiszen nemcsak közöttünk, hanem a nemzetközi mezőnyben is nagyon értékes versenyzők jönnek majd.

A magyar válogatott szintén a legerősebb keretével érkezik a világkupára, ugyanakkor egy komoly hiányzója akad a csapatnak: Kovács Zsófia kisebb húzódás miatt kihagyja a szombathelyi erőpróbát, hogy felépüljön a világbajnokságra. A háromnapos tornászverseny pénteken a selejtezőkkel veszi kezdetét. Szombaton és vasárnap nemenkénti és szerenkénti döntőket rendeznek, a végén bajnokokat avatnak. A pénzdíjas versenyen az első nyolc helyezettet jutalmazzák, a világkupa összdíjazása 28 ezer svájci frank.