Hírek

A tavalyi évhez hasonlóan a vasi gazdák idén is messze az országos átlag felett teljesítettek

2023. november 24., 09:41

A tavalyi évhez hasonlóan a vasi gazdák idén is messze az országos átlag felett teljesítettek. Rekord mennyiségű búzát takarítottak be, és az őszi növények is jó termést adtak. Jelenleg búzát vetnek, vagy kukoricát aratnak a földeken.

A tavalyi évhez hasonlóan a vasi gazdák idén is messze az országos átlag felett teljesítettek

Az utóbbi öt évet tekintve négy alkalommal is rekordot döntöttek a vasi mezőgazdászok. Idén 7 tonnás termésátlagot sikerült produkálni a vármegye búzaföldjein. Ez messze meghaladja az európai országok többségének termésátlagát is.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság

“Vas megyében tavaly is rekordot döntöttünk, és az idén is sikerült rekordot döntenünk búzából, és 7 tonna körüli termést értünk el. Másfél tonnával tudunk többet, mint az ország többi része.”

Jelenleg kukorica-betakarítás zajlik a földeken, 80%-át mostanra már beszedték a gazdák. Más kultúrák tekintetében már csak 1% a betakarítanivaló. Az árpa és a repce vetése már befejeződött, néhány helyen búzát szórnak. A közelmúlt időjárása kedvezően hatott a kalászos állomány többségére.

Pusztavámi Márton - elnök, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas Megyei Igazgatóság

“Jól állunk. Az a csapadék, ami megnehezítette az utolsó szója- és kukorica-betakarításokat, az nagyon jót tett az elvetett kalászos állománynak - Nagyon szépek az időben elvetett kalászosaink.”

Megyeszerte egyre többen vetnek szóját, mert a repce és az árpa termesztése során keletkezett veszteséget a szójatermeléssel tudják ellensúlyozni a gazdák. Amíg mezőgazdasági munka zajlik a földeken, a környező utakon gyakran traktorok, vagy egyéb mezőgazdasági járművek lassíthatják a közlekedést. A balesetek elkerülése érdekében érdemes türelmesen vezetni.