Hírek

A tavalyi árhoz képest jóval drágábban lehet “B” kategóriás jogosítványt szerezni

2023. május 17., 10:29

A jelentkezők száma országosan körülbelül harmadával visszaesett, de ez a szombathelyi autós iskoláknál egyelőre nem látszik.

A tavalyi árhoz képest jóval drágábban lehet “B” kategóriás jogosítványt szerezni

Takács Barnabás a 43. gyakorlati óráját kezdte meg a héten. Jogosítványa megszerzésére sokkal többet kell költenie, mint amennyit eredetileg szánt rá.

Takács Barnabás
“Nagyjából háromszázezret szántam rá, most vagyok négyszázezernél, és még valószínű lesz ez félmillió is körülbelül.”

Egy jogosítvány megszerzése átlagosan 305 ezer forintba kerül, ebbe 30 gyakorlati óra tartozik bele, amit kötelező levezetni a vizsga előtt. Ez azonban általában nem elég a tanuló vezetők számára.

tehát figyelmesen, lendületesen...és akkor indulhatunk

A gyakorlati órák már 8500-9000 forint körül mozognak a városban működő autósiskoláknál. Az áremelkedésnek több oka is van. 220817autos_demonstracio Az autós oktatók nyáron demonstrációt is szerveztek a városban, mert a többségük KATA-s vállalkozóként dolgozott az iskoláknál. Akkor 30-40%-os drágulást jósoltak, ráadásul azóta az energiaárak is nőttek, a szervizdíjról nem is beszélve.

Török Zoltán - ügyvezető, Vasi ATI Kft.
“Ez az egész országot ha megnézzük, mindenhol változnak az árak. Ez nemcsak rajtunk múlik, hanem a költségeken is, és most nemcsak a benzint akarom mondani, mert azt talán kevesebben gondolják át, hogy elmegyünk egy szervizbe és meglepő, de nem a dupláját, hanem még annál is többet elkérnek tőlünk.”

A szombathelyi autósiskoláknál a drágulás ellenére még nem tapasztalható a tanulók létszámának csökkenése.

Török Zoltán - ügyvezető, Vasi ATI Kft.
“A tanulók számával kapcsolatban viszont azt tudom mondani, hogy nálunk a tél azért az  mindig egy kicsit pangósabb időszak, tehát eleve visszaesett, úgyhogy most mi azt nem érezzük, hogy kevesebben jönnének emiatt az óradíj miatt.”

Vannak olyan autós iskolák, ahol minden hónapban szerencsenapokat tartanak, aki akkor jelentkezik, valamivel olcsóbban szerezhet jogosítványt.