Hírek

A tánc került fókuszba az ELTE Savaria Egyetemi Központ sporttudományi napján

2024. április 24., 11:52

A tánc került fókuszba az ELTE Savaria Egyetemi Központ sporttudományi napján. Ebből az alkalomból kerekasztal beszélgetésre is sor került, amiat a különböző szakágak képviselői rögtönzött bemutatókkal színesítettek.

A tánc került fókuszba az ELTE Savaria Egyetemi Központ sporttudományi napján

"Tánc, zene, ritmus, láz" - címmel rendhagyó sporttudományi szakmai napot rendezett az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar a hallgatók számára. Ezúttal a legszínesebb szakágra esett a választás, ami versenysport és művészeti ág egyben.

Zsolnai Anikó - dékán, ELTE Pedagógia és Pszichológiai Kar

Legnagyobb örömömre most a táncra került a sor, ami szerintem egy ősi - az emberi léthez hozzátartozó - mozgásforma és Én azt gondolom, hogy ez olyan sok mindent ki tud fejezni, annyi élményt tud adni és annyira őszinte, hogy szerintem ebből a fiatalok csak profitálhatnak.

Fennállásának 35. évfordulóját ünnepli a Szökős Néptáncegyüttes, amely rendhagyó előadással készült a sporttudományi napra.

Molnár Péter - művészeti vezető, ELTE SEK Szökős Néptáncegyüttes

Igaz, hogy nem tekintjük sportnak azt, amit művelünk, mégis csak mozgás és nagyon fontos, hogy erről a fiatalok képet kapjanak. Egy kicsit meg tudják ízlelni, nyilván akadnak olyanok is, akik ezt akár kisgyerekként elkezdik művelni és komoly szintre emelik a néptánc művészeti művelését, közösséghez tartoznak, fellépéseken vesznek részt, fesztiválokon megmérettetéseken vesznek részt. De valahol ez a kultúra ez közkincs volt hajdanán, ami az emberek közösségi együttléteit gazdagította, gyarapította és a mai világban is megvan ennek a helye. Biztos, hogy ilyen témákról is fogunk beszélgetni.

A kerekasztal beszélgetés során bepillantást nyerhettek a hallgatók a keleti stílusú táncok és a versenytáncok világába is. A fő üzenet, hogy az önmegvalósítás egyik eszköze lehet ez a mozgásforma.

Molnár Nóra - elnök, Galaxy ARRC

Embere válogatja, hogy ki melyik oldalon találja meg a helyét. Engem soha nem vonzott a rivaldafény, engem mindig a háttérmunka érdekelt és meg is találtam benne a számításaimat. Viszont nagyon sok tanítványomnak pedig pont a rivaldafény volt az, ahol ki tudtak teljesedni. Én mindenkinek azt kívánom, hogy találja meg, amit az életében a legnagyobb boldogságot adja és azt gondolom, hogy a tánc az egy olyan dolog, ami egy ember életében sem hiányozhat.

A sporttudományi napon különböző táncok tanulására és gyakorlására is lehetőség nyílt. Zárásként a testnevelők bevonásával retro aerobik órát is tartottak.