Hírek

A Szombathelyi püspökség és az I. világháború

2014. november 26., 16:01

A Nagy Háborús Emlékév keretében műhelykonferenciát rendeztek és kiállítás nyílt és a Szombathelyi Egyházmegyei Kollégium dísztermében. A rendezvényt Veres András megyéspüspök nyitotta meg.

A Szombathelyi püspökség és az I. világháború

Országszerte megemlékezéseket tartanak egész évben az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából. Az akkor elszenvedett veszteségeket máig nem sikerült kiheverni – hangzott el a konferencián.

Puskás Tivadar – polgármester
„A Nagy Háború volt az a háború, amely Magyarország huszadik századi történelmét meghatározta, az a háború volt, ami Magyarország politikai helyzetét oda állította az huszadik században, ahova kerültünk.”

Megnyitó beszédében Veres András kiemelte, hogy az egyház sosem támogatta a háborút. A legfőbb célja a béke elérése volt.

Veres András – megyéspüspök
„Az igazi béke, amely az igazság és az erkölcs békéjét kell, hogy jelentse. Enélkül nem lehet békét teremteni, mert egészen biztosan a természetes erkölcsi törvények meghaladják a háború ”igazságát” és meghaladják az összes emberi törvényt.”

Az akkori szombathelyi megyéspüspök, Mikes János komoly áldozatokat vállalt a frontokon harcoló katonák megsegítéséért.

Bakó Balázs – szakértő, NymE – Pedagógia Szolgáltató Központ
„Tevékenységében elsősorban a karitatív feladatellátás volt meghatározó, például a püspöki nyaralóból egy tartalékkórházat hozott létre Répceszentgyörgyön, ami 25 hónapig működött és a sebesült katonák utógondozását látta el. Gyakorlatilag a püspök a saját költségeinek a terhére fedezte a katonáknak az ellátását.”

Az emlékkiállítás az mutatja be, hogy a Szombathelyi Egyházmegye hogyan vette ki részét az áldozatvállalásból 1914 és 1918 között.

Pál Ferenc – megbízott vezető, Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár
„Hogy itt mire kell pontosan gondolni? Egyrészt a tábori lelkészek szolgálatára, aztán azokra az anyagi és erkölcsi áldozatokra, amelyeket a hátország, tehát a haza és az egyházmegye produkált itthon, az otthonaikban, templomaikban.”

A kiállításon megismerhető az egyházi személyek  frontszolgálati tevékenysége, valamint azok a szakirodalmi könyvek, amelyekből a tábori lelkészek készültek. Írásos részleteket olvashatnak az érdeklődők többek között a némethidegkuti harang bevonulásáról, a tábori kápolnák felszerelésére küldött püspöki adományról.