Hírek

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte önkénteseik áldozatos munkáját

2023. november 20., 14:01

Árpád-házi Szent Erzsébet ünnepe alkalmából a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte önkénteseik áldozatos munkáját. Szombaton a szőllősi Jézus Szíve-templomban elismeréseket adtak át a szeretetszolgálat munkatársainak. A Szent Erzsébet ünnepet kárpátaljai gyerekek előadása színesítette.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte önkénteseik áldozatos munkáját

Szent Erzsébet a Karitász védőszentje. A szeretetszolgálat minden évben megemlékezik jócselekedeteiről, valamint megjutalmazzák az önkénteseket, akik hosszú évek óta segítenek a rászorulókon.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

“Az ő élete,a magyar királylánynak az élete példa számunkra…példája alapján az egész egyházmegyében a plébániai karitász csoportok teszik a dolgukat fáradhatatlanul, idestova most már 32 éve, és egész évben igazából ők dolgoznak, önkéntesték. Ilyenkor, Szent Erzsébetkor nem a rászorulókkal foglalkozunk, hanem azokkal, akik hétfőtől péntekig, van aki hétfőtől vasárnap estig fáradhatatlanul, munka mellett önkéntesként teszi a jót, hiszen őrájuk is oda kell figyelni, őket is meg kell dicsérni, és őket is meg kell ünnepelni…és bárkik elismerték a munkájukat.”

“Ez a találkozásoknak napja, hiszen a zalai…erőt ad annak a sok-sok munkatársnak, akik itt ma találkoznak.”

A Szent Erzsébet-napot szombaton tartották a szőllősi Jézus Szíve-templomban.

Szentbeszédében a megyéspüspök az emberi összefogás fontosságáról beszélt.

Székely János - megyéspüspök

“Mennyire messze vagyunk attól az ideáltól, amit Jézus tanított, hogy nem arra születünk, hogy egymás ellen küzdjünk. Ember embernek barátja lehetne. Az egyházunknak az álma a társadalomról teljesen más. Nem a szabad verseny, nem az, hogy mindenki küzdjön önmagáért.”

A hagyományoknak megfelelően idén is elismeréseket osztottak. A Karitász Hungarica díjat hárman vehették át: Pál Józsefné a Murarátkai Plébániai Karitász Csoport vezetője, Finy György, az újperinti Segítő Szűz Plébániai Karitász munkatársa, valamint Gaál Lászlóné, a Gutorföldei Plébániai Karitász Csoport vezetője.

Gaál Lászlóné - vezető, Gutorföldei Plébániai Karitász Csoport

“Én kis faluban élek, az embert körülveszik különböző élethelyzetek, és bizony fel kell ismerni a gyerekeknél is, az időseknél, a nagycsaládosoknál is problémát, nyitott szemmel kell járni az emberek között.”

Győrvári Edith-díjban részesült Csercsics Péterné, a Szalézi Plébánia karitász csoportjának alapító tagja. Köszöntötték Tóth Henriette-et, a Szent Jakab Szociális Központ szakmai vezetőjét is, aki idén a vármegyei közgyűléstől vehette át a Batthyány-Strattmann László-díjat.

Kárpátaljai gyerekek adtak műsort a Szent Erzsébet-ünnepen, akik részt vettek a nyári karitásztáborban.

Szkoropádszky Adrienn - konyhai koordinátor, Szent Panteleimon Karitász

“Nagy szeretettel jöttünk, nagyon örültünk a meghívásnak…Igyekeztünk a kis előadásunkba egy kis Kárpátalját is belecsempészni, egy kis ünnepi hangulatot, és főleg a köszönetet, hogy mennyire hálásak vagyunk azért, hogy nem feledkeznek meg rólunk, és folyamatos segítséget kapunk a Szombathelyi Egyházmegyei Karitásztól.”

A kárpátaljai gyerekeknek ajándékokkal készültek.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász

“A katolikus iskoláinkat kértük...átadni számukra.”

A szentmise után Székely János a teremtésvédelemről tartott előadást, majd pedig megvendégelték a résztvevőket.