Hírek

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját

2022. november 21., 16:40

Szombaton a szőlősi Jézus Szíve-templomban Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök szentbeszéde után elismeréseket adtak át a szeretetszolgálat munkatársainak.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász megköszönte az önkéntesek áldozatos munkáját

Imával és énekekkel kezdődött a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász Szent Erzsébet-napi ünnepsége a szőllősi Jézus Szíve-templomban szombaton. A szentbeszédet idén Fekete Szabolcs Benedek segédpüspök mondta, aki mesélt Szent Erzsébet gyermekkoráról és tevékenységeiről. Ő a Karitász védőszentje.

Fekete Szabolcs Benedek - segédpüspök
“Mindenét szétosztotta élete végéig, és nagyon fiatal, 24 éves volt amikor meghalt. Ennyi rövid idő alatt ő valami nagyon szépet valósított meg azáltal, hogy sokkal jobb adni mint kapni. Hát emiatt lett ő a mi védőszentünk.”

A szentbeszéd után elismeréseket osztottak. Caritas Hungarica díjat kapott Horváth Gáborné, a toronyi karitász csoport vezetője, Horváth Józsefné, a bucsui karitász csoport vezetője, valamint Seper Péterné, a nardai karitász csoport tagja. Köszöntötték a Győrvári Edith-díjjal kitüntetett Tóth Lászlónét, az újperinti Segítő Szűz-plébánia karitász csoportjának alapító tagját és a Pálos Károly-díj I. fokozatával elismert Sámsonné Sándor Ágnest, a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász szakmai igazgatóját, mindketten a Szociális Hét zárásaként vehették át a díjakat.
Erős Klára egykori pedagógus pápai áldásban részesült. 2011-ben ment nyugdíjba, ekkor lett a körmendi karitász csoport vezetője - a cigánypasztorációs munkára a legbüszkébb.

Erős Klára - vezető, Körmendi Karitász
“Nagyon apró lépésekkel tudunk előre haladni, és arra én nagyon büszke vagyok, hogy a telefonszámomat is tudják és tudhatják, tudják és tudhatják, hogy hol lakom, és engem mindig meg lehet keresni, ha valami gond van.”

A jó példát látva egyre több fiatal is csatlakozik a karitászhoz.

Tuczainé Régvári Marietta - igazgató, Szombathelyi Egyházmegyei Karitász
“Nagyon sok most már a fiatal, akik bekapcsolódnak a plébániai karitász életbe, hiszen látják a nagymamáktól, látják a szomszéd nénitől, látják a pedagógusoktól, hiszen itt van Erős Klára néni, aki kapta a pápai áldás kitüntetését, aki pedagógus volt, a mai napig visszajár Körmendre felkészíteni érettségire, vagy éppen korrepetálni. Látják, hiszen jó példa előttük egy-egy ilyen karitász munkatárs, hogy jó ehhez a feladathoz csatlakozni.”

A díjátadó után a karitász önkénteseit és a megjelenteket virslivel és süteménnyel vendégelték meg a templom mellett.