Hírek

a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgásztábora zajlik a napokban

2023. augusztus 08., 18:49

A megemelkedett vízszint nyomán kötelező a gumicsizma a harminc résztvevőnek. A sikerélmények mellett számos program, sőt horgászvizsga is várja csütörtökig a táborozókat.

a Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetségének horgásztábora zajlik a napokban

Pontyot fogtak a srácok, közösen emelik ki a hatalmas halat. Kiveszik a hálóból, majd kiveszik a horgot, és ezzel a szállítóeszközzel visszaviszik a tóhoz. Mindegyik kifogott halat szabályosan kell visszaengedni a vízbe, hogy ne sérüljenek. Ezt egy tízéves táborozó mondta el stábunknak. Hároméves kora óta a horgászat a szenvedélye Lackónak.

Czékus László

“Eddig az egész táborban hét pontyot fogtam, és egy kárászt, egy keszeget, tegnap öt pontyot és egy kárászt. - Van-e olyan program, amit nagyon vársz még a héten? - A horgászat. - Egész héten horgászni akarsz- Igen! - Mit szeretnél még kifogni? - Megpróbálok még egy amurt, meg ha sikerül, akkor egy balint. - Milyen csalival? - Kukoricával, vagy pedig csontival, vagy csontikukoricával.”

Gyakorlottan tűzi a horogra előbb a kukoricát, aztán a csontit. Belép a vízbe, onnét dobja be a csalit.

Harmincan vehetnek részt a Magyar Horgász Szövetség által is támogatott táborban, 25-en itt sátoroznak éjjel is. A táborvezető azt mondja, újoncok, teljesen kezdők itt már nincsenek. A gyerekek interaktív előadást hallgattak meg a Pinka élővilágáról, de gumicsizma-hajításban is versenyeztek. Messzire nem dobják a lábbelit, arra szükség van, hiszen az az árvízhelyzet miatt itt is emlekedett a vízszint.

Kádi Attila - elnök, táborvezető - Répcelaki Bányász Horgász Egyesület

“Itt most egy szabad foglalkozás keretében pecáznak a fiúk, fogják a halakat, hát ez a vízállás most mindenhol látszik, hogy rányomta a bélyegét egy kicsit, itt is nagyon kint van a víz, a gyerkeek kicsit dagonyáznak itt a szélén, de ettől függetlenül fogják a halakat, pontyot, kárászt, dévérkeszeget tudtak fogni, illetve balinokat fogtak még a fiúk.”

Egyikük vasárnap óta már mázsányi halat fogott, a vaskeresztesi tónál bőséges a sikerélmény. Itt alsó dobással úgynevezett casting-ot játszanak.

 

A zsinór végén nehezék van, ezt a kör közepébe kell juttatni. Tíz-tizenöt méterre dobnak. Van, aki már a délutáni megmérettetésre készül: horgászvizsgát tesznek.

Vámosi Vince

“Vizsgázni fogok, meg remélhetőleg még horgászni is tudok. - Mióta horgászol? Hét vagy hat éve. - Miért döntöttél úgy, hogy levizsgázol? Hát mert úgy megnyílik előtted a világ, minimálisan, de több dolgot lehet csinálni horgászatban is. - Fogtál most is halat? - Ma már fogtam kettőt, fogtam egy kárászt, meg egy pontyot.”

Az idei táborban a legkisebbek kilenc, a legidősebbek 14 évesek. A Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége minden évben meghirdeti a lehetőséget, és azt mondják, pár óra alatt be is telik a létszám, annyian jelentkeznek a vaskeresztesi horgásztáborba.