Hírek

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényről is szó esett

2023. augusztus 29., 17:35

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényről is szó esett az Oktatási Hivatal Vas Vármegyei Szakmai Tanévnyitó Konferenciáján. A megosztott információk alapján a kormány 2025-ig több lépésben tudja vállalni a pedagógusok bérének megemelését. Az ELTE SEK dísztermében tartott tanácskozáson a régió köznevelési intézményeinek vezetői megvitatták a 2023/24-es tanév egyéb aktualitásait is.

A pedagógusok új életpályájáról szóló 2023. évi LII. törvényről is szó esett

Immár több éves hagyomány, hogy Szombathelyen is pedagógus-konferenciával nyit tanévet az Oktatási Hivatal. Bázisintézményeként a Zalaegerszegi Pedagógiai Oktatási Központ az eseményt ezúttal is azzal a céllal szervezte, hogy előmozdítsa a szakmai közélet fejlődését. Lenkai Nóra, az ELTE SEK rektori biztosa házigazdaként köszöntötte a résztvevőket. Elmondta, a mostani tanévben több, mint 300 pedagógusjelölt kezdheti meg tanulmányait Szombathelyen. László Győző alpolgármester azoknak a pedagógusoknak köszönte meg a munkáját, akik az oktatásban tapasztalható nehézségek közepette is lelkiismeretes munkát végeznek.

László Győző - alpolgármester

“Megragadom itt is az alkalmat, és engedjék meg hogy Szombathely Megyei Jogú Városa nevében köszönetet mondjak önöknek és minden pedagógusnak, akik az oktatás-nevelés területén példaértékű munkát végeztek, minden nehézség ellenére. Kívánom, hogy a jövőben is soha nem múló lelkesedéssel oktassák és szeressék gyermekeiket!”

Az alpolgármester elmondta még, bízik abban, hogy a pedagógustársadalom kérései megértő fülekre találnak a megfelelő helyeken. A Belügyminisztérium részéről Dr. Lebanov József indította el az előadások sorát. Ismertette: a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény jövő év január elsején lép hatályba.

Dr. Lebanov József - főosztályvezető, Belügyminisztérium Köznevelési Stratégiai Főosztály

“Meg kell alapoznunk azt a béremelést, amelynek a forrásbiztosítása is egy szabályozási feladat, és ennek a rugalmas keretrendszere az, amelyik lehetővé teszi az adaptív és gyors allkalmazását a források megérkezése esetén. Hazai és Európai Uniós források is tervezésre kerültek a béremelés tekintetében, és bízunk benne, hogy ezek minél hamarabb fognak realizálódni.”

A szombathelyi szakmai tanévnyitón is szó volt arról: a kormány arra tett ígéretet, hogy 2025-ig több lépcsőben rendezi a pedagógusok bérét. Téma volt még a teljesítményalapú bérezés bevezetése és az oktatásban dolgozók jogviszonyának tervezett változásai. Szeptember huszonkilencedikéig nyilatkozhatnak azok, akik nem kívánnak tovább tanítani a megváltozott körülmények mellett.