Hírek

A minisztérium dönt ezentúl a távhő áráról

2011. március 18., 16:02
Ezentúl nem a helyi önkormányzat, hanem a minisztérium dönt arról, mikor és milyen mértékben emelkedhet a távhő ára. Erről szerdán döntött az országgyűlés.
A minisztérium dönt ezentúl a távhő áráról

 Az új törvény április 15-én lép életbe, a hatósági árat megállapító rendelet megalkotásáig a díjakat befagyasztják. A Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ezzel nehéz helyzetbe kerülhet.


A Szombathelyi Távhőszolgáltatónak jelenleg is több mint 100 milliós kintlévősége van. A fűtési szezon egyre több háztartásban jelent problémát. A fogyasztók körülbelül egyharmada már áttért az egyenletes számlázásra, hogy ne jelentsenek nehézséget a hűvösebb hónapok. Ezt a segítséget meghatározott időben, nyáron lehet igényelni. A díjak emelkedéséről eddig az önkormányzat döntött a szolgáltató javaslata alapján. Ezentúl a minisztérium fog.

Kecskés-Kocsis Tóth Ildikó - ügyfélszolgálati vezető, Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft.
"A szolgáltatónak évente egy alkalommal lesz lehetősége, hogy árváltoztatást kérjen. Április 30-ig kell ezeket a kérvényeket benyújtani, és az energiapolitikáért felelős miniszter augusztus 31-ig hagyja jóvá, és egyben meghatározza a bevezetés időpontját is."


Azt azonban egyelőre még nem tudja a szolgáltató sem, hogy milyen szempontok alapján állapítják meg a hatósági árat, ezt egy rendeletben szabályozzák majd. Amíg nem születik meg a jogszabály, addig a távhő árát a március 31-én alkalmazott ár szintjén befagyasztják. A Távhőnél attól tartanak, hogy ha április végig nem lesz kész a rendelet, akkor jövő augusztusig a jelenlegi árral kell dolgozniuk. Szombathelyen 2009 február elsején drágított utoljára a Távhőszolgáltató, akkor 9 százalékkal.


Ez pedig azt is jelentheti, hogy ha a minisztérium engedélyezni fogja, akkor jövőre drasztikusan emelkedhet a távhő ára Szombathelyen.