Hírek

A Mesebolt és a Kőszegi Várszínház közös produkcióval hangol a nyárra

2022. május 10., 19:08

Idén nyáron új szintre emeli 13 éves együttműködését a Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház. Már nem csupán vendégként, hanem házigazdaként jelenik meg a szombathelyi társulat a programokon. Júliusban tíznapos gyermekfesztivált rendeznek Kőszegen, ahol a produkciók zömét a Meseboltosok adják elő. Erről is beszéltek a szervezők a mai sajtótájékoztatón, mely az új közös előadásukból is ízelítőt adott.

 

A Mesebolt és a Kőszegi Várszínház közös produkcióval hangol a nyárra

Szuzi, a csíkos, francia kiscica elalszik egy hőlégballon kosarában, és mire felébred, Angliában találja magát.

"Tudjátok, Szuzi francia cica volt, ezért kicsit máshogyan nyávogott, mint az angol cicák. Én Berti néni vagyok. Gyere csak be. Biztos, nagyon éhes vagy."

Sok-sok új helyzettel találkozik, ismeretlen ételeket kóstol meg, idegen nyelven szólnak hozzá, miközben nagyon elveszettnek érzi magát. Mindenáron haza akar jutni, egyenlőtlen küzdelme a tengerrel pedig izgalmas, komikus helyzeteket teremt.

"És akkor a siklóernyő lefelé ereszkedett. OOOoooooo. Potyautas! Segítség!"

Jill Tomlinson meséje, A cica, aki haza akart menni csupa gyermekek számára ismerős helyzetet mutat meg, sok humorral. Történeteiben az állatszereplők megtartják valós jellemzőiket.

Veres András - rendező, dramaturg
"Viszont az őket érintő szituációk ismerősek a gyerekeknek. Például a cica, aki haza akrt menni, ő eltéved. Szinte minden gyerek tévedt már el, ismeri az érzést, hogy egyedül vagyok a nagyvilágban, persze lehet, hogy csak két utcával odébb. A cica ebben a helyzetben találja magát. Játékosan, humorosan, de valós problémáról szól a mese, és ez jó alapanyag egy bábszínházi előadáshoz."  

A kétszereplős darabban Gyurkovics Zsófia és Lukács Gábor játszik az ovis-kisiskolás közönségnek. A Mesebolt Bábszínház és a Kőszegi Várszínház újabb közös produkciója ez az előadás, a premiert május 15-én tartják. (sajtótáj.) A két társulat kapcsolatából 13 év alatt olyan egyedi produkciók születtek, mint az Akárki, A boldog herceg, vagy a Lili és a bátorság. Változatos repertoárt hoztak létre gyermek- és felnőttelőadásokkal.

Kovács Géza - igazgató, Mesebolt Bábszínház
"Eddig mindig csak visszatérő vendégek voltunk, most viszont vendéglátók is leszünk a rendezvényosorzatban. Ez a jövőre való tekintettel egy megerősítése és új szintje ennek az együttműködésnek."

Az idén negyvenéves várszínház annak idején szívesen fogadta partnerei között a Meseboltot, és a kör egyre bővül: nemrég a marosvásárhelyi színiakadémiával kötöttek együttműködést.

Pócza Zoltán - igazgató, Kőszegi Várszínház
" Az értékek mentén működünk együtt. Nagyon fontosnak tartjuk, hogy színházi közönséget neveljünk. Tudjuk, hogy öregszik a színházlátogatók köre, és hogy ez ne szűnjön meg, legyen egy szép korfa, ahhoz az kell, hogy kicsi korban szólítsuk meg a közönséget, színházat érző, értő közönséget tudjunk felnevelni."

Július 14-től tíz napon át gyermekfesztiválnak ad helyet a kőszegi Zwinger, ahová a Mesebolt elviszi a Királyok könyve sorozatát és különleges, zseblámpás estén a Fókaszívet is. Délutánonként diavetítéssel, felhővadászattal és kézműves foglalkozásokkal várják a családokat.