Hírek

Kvárik József - A mediterráneum bástyája

2010. március 08., 14:03

A Magyar Meteorológiai Társaság Szombathelyi Csoportja 2010. március 16-án 18.00 órai kezdettel előadóülést tart, melyen KVÁRIK JÓZSEF "A MEDITERRÁNEUM BÁSTYÁJA” címmel tart előadást a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központ C előadójában. Minden érdeklődőt szívesen látnak!

Kvárik József: „A MEDITERRÁNEUM BÁSTYÁJA”

Horvátország adja a mediterrán éghajlat határát. A mediterrán országok közül ez, ami a legközelebb esik hozzánk, mégis sokak számára még ismeretlen világ. Az előadást az ország általános képével kezdem, majd egyes városokat, illetve a látványosságokat fogom jellemezni. Lakosság és terület szempontjából nem nagy ország, mindössze 56000 km2 és 4,5 millió lakosa van, fővárosa Zágráb. Ez az ország „Európa tengerpartja” lett, így hazánknak is. Több mint 1700 km-es tengerpartja az Adriai-tenger büszkesége. A kristálytiszta sós vize, mely fürdésre, vízi sportokra, tengeri hajókirándulások és búvárkodásra rendkívül alkalmas. A tengeri élővilág szépségekben gazdag.

Horvátország történelme közel 900 évig összekapcsolódott a magyar történelemmel. 1920. június 20. után a trianoni békeszerződés értelmében egy független királyság jött létre. A 20. század során számos átalakuláson esett át és fejlődésnek indult. Jugoszlávia létrejötte az ország függetlenségét több mint 50 évre megpecsételte. 1991-ben kikiáltotta függetlenségét, de a többi tagország ezt nem nézte jó szemmel és 5 évnyi véres háború következett. Ma már az ország az Európai Unió tagjelöltje és minden esélye megvan, hogy idén vagy 2011-ben tagja legyen.

Kvárik József előadásában csodás helyekre kalauzolja a hallgatóit.