Hírek

A mámor és az erotika témája került terítékre a Smidt Múzeumban, a Kutatók Éjszakáján

2023. október 02., 11:31

Szenvedélyek és élvezetek - a mámor és az erotika témája került terítékre szombaton a Smidt Múzeumban, a Kutatók Éjszakáján. Előadás hangzott el Csáth Géza íróról, Derkovits Gyula festészetéről és interaktív programokon is részt lehetett venni.

A mámor és az erotika témája került terítékre a Smidt Múzeumban, a Kutatók Éjszakáján

Idén az erotika és a mámor témája köré épült a Kutatók Éjszakája a Smidt Múzeumban. Ennek megfelelően ezúttal felnőtteket vártak a rendezvényre.

Hollerné Mecséri Annamária - intézményvezető, Smidt Múzeum

“A múzeumnak van egy ilyen sorozata minden hónapban az instagramon, illetve a facebookon kihívás témaként, és egyik hónapban pont a mámor volt a téma, amikor minden tagintézmény egy-egy tárggyal kapcsolódik az adott kihívás-témához, és ez nagyon nagy népszerűségnek örvendett, és ezért gondoltuk, hogy ezt próbáljuk most a látogatókhoz közelebb hozni, hiszen ennek is vannak olyan alt tudományterületei, ami egyébként nagyon tudományos, nagyon érdekes.”

A Smidt Múzeum gyűjteményéből három kamarakiállítást készítettek az alkalomra. Bemutattak erotikus és pajzán ex libris-eket, 1:59 italos cédulákat a 19. és 20. századból, 2:56 valamint egy budoir-t is. Az előadók különböző tudományterületeket érintőenjárták körül az idei témát. Zsoldos Andrea addiktológiai konzultáns a szenvedélyekről, a függőségekről tartott előadást, Kéner Balázs Csáth Géza-kutatóval pedig Tanai Ibolya beszélgetett Önpusztító varázsló címmel.

Kéner Balázs - Csáth-szakértő

“Esterházy Pétert idézném, ő azt mondta, hogy Csáth Géza azon íróink közé tartozik, akit mindig felfedezünk, ehhez az kell, hogy mindig elfelejtsük, és én nagyon örülök minden olyan eseménynek, ami Csáth Gézával kapcsolatos, ez is ilyen, és én bízom benne, hogy ez a rövid beszélgetés is lehetőséget ad arra a közönségnek, hogy esetleg az előadás után vagy bármikor egy Csáth Géza kötetet leemeljenek, és ne csak úgy tekintsenek az íróra, mint egy morfinista beteg ember, hanem egy olyan alkotó, aki a magyar irodalmat alapozta meg.”

A Kutatók Éjszakáján interaktív programokat is kínált múzeum.