Hírek

A Magyar-Japán Baráti Társaság idén 15. alkalommal rendezte meg a Japán Napot

2023. október 09., 16:48

A Magyar-Japán Baráti Társaság idén 15. alkalommal rendezte meg a Japán Napot. Már kora délutántól érkeztek az érdeklődők az Agorába, amire később ki lehetett volna tenni a megtelt táblát.

A Magyar-Japán Baráti Társaság idén 15. alkalommal rendezte meg a Japán Napot

Tradicionális japán legyezőtánccal vette kezdetét a Szombathelyen a 15. Japán Nap.

Ezt követően a hivatalos megnyitó ünnepségen Otaka Masato, Japán magyarországi nagykövete üdvözölte a közönséget.

Szombathely önkormányzatának képviseletében Németh Ákos tanácsnok mondott köszöntőt. Úgy fogalmazott: Japánról elsősorban a hatékonyság jut eszébe.

Németh Ákos - tanácsnok

“A mai nap egy biztonságos világosságot jelenthet számunkra, hiszen tanulhatunk egymástól, de főleg számtalan érdekességet a japán kultúráról”

A rengeteg látogatót vonzó program színes kavalkádjában lehetett karkötőt készíteni, pólót, táskát festeni, a japán gyerekjátékokat is kipróbálhatták az érdeklődők, és népszerű volt a kalligráfia-készítés. Bemutattak bonsai fákat és japán kardokat is. Lépten-nyomon anime jelmezbe öltözött fiatalokkal lehetett találkozni: Vanda maga találta ki a karakterét.

Vanda

“ Én a saját karakteremként öltöztem, a felét vettük, rendeltük, meg turkáltuk is. Sőt, még varrtuk is! Az nagyon érdekes! Sokáig tart a varrás. A kesztyűim is varrták.”

Sokan öltöztek kimonóba, még férfiak is. Hozzáértők mutatták meg, hogyan kell viselni a tradicionális, színes kelmét. A Magyar-Japán Baráti Társaság minden évben igyekszik új programokat hozni a kínálatba.

Schmitt Csilla-elnök Magyar-Japán Baráti Társaság Szombathely

“Idén külön örülünk, hogy sikerült Japánból vendéget hívni ... Új elemünk a matcha, zöld teánk már sokszor volt, de a matcha, ami tényleg nagyon bejött a gasztronómiába, az utóbbi években, nálunk most jelent meg először.”

Az egészséges, vitamindús ital egyre nagyobb divat, sokan megkóstolták. A teaszertartás kifinomult folyamatát is figyelemmel lehetett kísérni a színpadon. Idén is a gasztronómia vonzotta a legnagyobb tömeget: a sushikészítő szakácsok és a japán italokat kínáló stand előtt végig kígyózó sorok álltak. A japán kultúra nagyon népszerű Szombathelyen, ezt mutatja, a hatalmas érdeklődés - több mint háromezren fordultak meg az AGORA-ban ezen a délutánon.