Hírek

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány magángyűjteményéből nyílt állandó kiállítás

2024. június 17., 23:52

A Szombathelyi Képtárban került sor az idei Bloomsday egyik legjelentősebb eseményére: a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány magángyűjteményéből nyílt állandó kiállítás szombat délután. A tárlat anyaga egyedülálló körképet ad a hazai kortárs képzőművészet sokszínűségéről.

A Leopold Bloom Művészeti Alapítvány magángyűjteményéből nyílt állandó kiállítás

A jelentős irodalmi és zenei szereplőket felvonultató háromnapos Bloomsday Fesztiválon nyílt meg az a kortárs kiállítás, amely a szombathelyi önkormányzat, a Leopold Bloom Művészeti Alapítvány és Írország Magyarországi Nagykövetségének áprilisi megállapodásának köszönhetően jött létre. Nemény András köszöntő beszédében háláját fejezte ki azért, hogy az Új Fejezet című tárlat Szombathelyre került.

Nemény András - polgármester

“Azt tudjuk mondani ezekről a kincsekről, hogy ezek a kincsek egyszerre magyarok és egyszerre nemzetköziek, hiszen tudjuk, a művészet valójában nem ismer sohasem határokat.”

2011-ben alapították meg a Leopold Bloom képzőművészeti díjat, amit kétévente adnak át. A díjnyertes alkotók munkái és az alapítvány által vásárolt művek adják a folyamatosan bővülő kiállítás anyagát.

Kollár Dalma Eszter - művészeti vezető, Leopold Bloom Művészeti Alapítvány

“Igazából azt szerették volna az alapítok, hogy ez a két évente átadott díj ez bővüljön, illetve ez a támogatói tevékenység ez nője ki magát oda, hogy egy folyamatos támogatást tudjunk nyújtani, és igazából ebből született ennek a gyűjteménynek a gondolata, hogy a gyűjteménybe történő vásárlásokkal további művészeket, és a díjtól függetlenül is tudunk művészeket támogatni.”

Jelenleg 12 alkotó műveit tartalmazza a gyűjtemény, amely 19 múzeumi tételből áll.

Salamon Júlia - a kiállítás kurátora

“Középgenerációs, már nemzetközi karriert megjárt alkotóktól a fiatal, feltörekvő művészekig terjed a gyűjtőköre ennek a kortárs művészeti gyűjteménynek, úgyhogy szerintem ez is egy ilyen jó mérföldkő lehet, hogy mondjuk milyen fiatal alkotóktól fognak majd a jövőben bekerülni újabb gyűjteményi tételek.”

Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója beszédében kiemelte: nagy jelentőségű, hogy a kortárs anyag nem időszaki, hanem állandó kiállításban találta meg a helyét.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

“Ennek az állandó kiállításnak az a lényege, hogy ez mindig meg fog újulni. Egy az, hogy az alapítványnak célja, hogy mindig újabb és újabb művek kerüljenek a tulajdonába, az nálunk letétbe kerüljön, és egy újabb kiállítást tudjunk vele kialakítani, és a helye sem ez lesz, amit itt most láthatnak, hanem az épületben különböző helyeken, különböző időtartalmakban és különböző programokkal lesz mindez bemutatva, azt hiszem, hogy ezzel is bemutatva az egyediségét ennek az anyagnak”

Írország magyarországi nagykövete magyarul köszöntötte a közönséget.

Ragnar Almqvist - Írország magyarországi nagykövete

“A szombat, szombaton, mindig is a kedvenc napom volt a héten. És logikusan, hogy Szombathely lett a kedvenc helyem itt Magyarországon.”

Az alapítvány az írországi Ward családnak köszönhetően támogatja a feltörekvő magyar képzőművészeket. A család képviseletében Alice Ward méltatta a Bloomsday Fesztivált. A szervezet következő díjátadója 2025-ben, Budapesten lesz. Akkor feltehetően újabb alkotásokkal bővülhet a kiállítás.