Hírek

A látássérültek mindennapi gondjaival ismerkednek iskolások

2021. október 12., 15:11

Látássérülteket segítő eszközökkel, speciális játékokkal és a Braille-írással is megismerkedhetnek az iskolások a fehér bot világnapjához kapcsolódó rendezvényen, amelynek az AGORA sportház ad helyet ezen a héten. A program célja az érzékenyítés. Ez már a nyolcadik alkalom, és látványos az eredmény: a szombathelyi fiatalok többsége megtanulta, hogyan kell jól segíteni a vak embereknek.

 

A látássérültek mindennapi gondjaival ismerkednek iskolások

Így lát az, akinek szürkehályog van a szemén. Ezzel a speciális szemüvegkészlettel a diákok kipróbálhatják, hogyan érzékelik a világot a különböző fokú látássérüléssel élő emberek. Megismerkedhetnek olyan eszközökkel is, amelyek a gyengénlátókat segítik a mindennapokban - mint a beszélő láz-, vérnyomás- és cukormérő, vagy a folyadékszint-érzékelő.

"A pohár szélére kell tenni, és ahogy öntik a folyadékot, hangos, sípoló hangot ad, és rezeg mellé."

Vajon mivel játszanak a vakok? Például speciális, tapintható dominóval, Ki nevet a végén? társassal, vagy Rubik-kockával - ezeket is ki lehetett próbálni, ahogy a Braille-írást is. A Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete, a szakosított szociális intézmény, a Boza Gáborné Alapítvány és a Lyons Club Együtt élünk! című rendezvényére eddig 400 diák regisztrált, kedden a kereskedelmi szakképzőből érkezett az első csoport.

"Ez talán citrom? Az is van benne. Igen."

A sötétszobában kiderült, hogy a látók számára oly egyszerű tevékenységek, mint a főzés, az asztalterítés, vagy a pénztárnál való fizetés a vakok számára mindennapos nehézséget jelent.

"Ez tészta, száraztészta."

Október 15. a fehér bot nemzetközi napja. Az ehhez kapcsolódó program célja az érzékenyítés, hogy megmutassák a fiataloknak, milyen problémákkal, feladatokkal küzdenek a látássérültek nap mint nap. Az évek óta tartó munkának már látszik az eredménye.

Bősze György - elnök, Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
"Annál nagyobb eredmény nem kell szerintem, hogy megismernek a gyerekek az utcán, odakiabálnak, odajönnek mondják a szüleiknek, hogy ismerjük őket, ő látássérült, és tudom, hogyan kell segíteni. Beléjük ég ez az élmény, életreszóló élményt kapnak ezáltal, és tudnak utána jól segíteni, ami nagyon fontos."

A fiatalok azt is megnézhették, hogyan közlekednek a vak emberek fehér bottal és vakvezető kutyával.

Potter 30 különböző vezényszót ismer, könnyedén vezeti gazdáját a lépcsőhöz, az ajtóhoz vagy a zebrához. Az érzékenyítő programra október 16-ig fogadják a csoportokat.