MNB
MNB - 2

Hírek

A koronavírus-veszély miatt elmarad a március 15-ei ünnepségsorozat Szombathelyen

2020. március 09., 14:24

Erről tett rendkívüli bejelentést Nemény András polgármester a város facebook-oldalán szombat este. A városvezetés a járvány megelőzésére létrehozott országos operatív törzs ajánlását követve döntött így. Idén tehát rendhagyó lesz a megemlékezés: a műsort elektronikus úton teszik közzé a szervezők.

A koronavírus-veszély miatt elmarad a március 15-ei ünnepségsorozat Szombathelyen

Hagyományosan az MMIK előtt álló Petőfi-szobornál, a Március 15. téren és a múzeumkertben tartják az 1848-as forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó megemlékezéseket Szombathelyen. Idén ez másképp lesz, ugyanis elmarad a rendezvény. Az operatív törzs azt a javaslatot tette a kormánynak, hogy mondja le a központi ünnepséget, ennek nyomán hozott döntést a városvezetés, amit a polgármester videoüzenetben tett közzé.

Nemény András - polgármester
"Vezetőtársaimmal azt gondoltuk, ha ez a javaslat megszületik, akkor a szombathelyi rendezvényt sem fogjuk megtartani biztonsági okokból."

Nem nyitják meg a színáz aulájába tervezett sajtófotó kiállítást sem. Az idei felhívásra 25 fotós 146 fényképpel pályázott. A szervezők közleménye szerint a tárlatot csak elhalasztják, egy későbbi időpontban pótolják.

Nem lesz huszártoborzó a skanzenben. A Reményik-iskola népszerű rendezvénye évek óta nyitott a nagyközönség előtt, több száz gyerek vesz részt a huszárpróbán. Idén ez a program is elmarad.

Sátory Károly - elnök, Klapka György Lovas Hagyományőrző Egyesület
"Hát vérzik a szívünk, hogy nem tudjuk megtartani, a polgármester nyilatkozatot tett közzé, miszerint a városi rendezvények elmaradnak. A kishuszár-toborzó is a városi rendezvény egy része lett volna, így hát mi sem tudunk mit tenni."

Sátory Károly elmondta: a rendezvényt később sem tudják pótolni, az iskola és az egyesület részéről százan dolgoztak a szervezésben, nehéz lenne mindenkit egy másik időpontban újra összehozni. A város rendhagyó módon emlékezik meg a  forradalom 172. évfordulójáról.

Nemény András - polgármester
"Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy méltó módon tudjunk megemlékezni március 15-éről, ezért a műsorunkat elérhetővé tesszük elektronikus úton, a városunk facebook-oldalán és a Szombathelyi Televízióban."

A szervező AGORA és a Szombathelyi Televízió vezetői délután egyeztettek arról, hogy előre rögzítik a tervezzett ünnepi műsor egy részletét a múzeumkertben.

Horváth Zoltán - igazgató, AGORA
"A Szombathelyi Televízióban látni fogják a műsor egy fajsúlyosabb részét, ebben lesz egy verses blokk, zenei blokok, és márc. 15-én egy pár perces összeállítással, polgármester úr megszólalásával szeretnénk, ha ez a megemlékezés legalább a tv nézők számára elérhető legyen."

A megemlékezést a Szombathelyi Televízió vasárnap délelőtt 10 órakor, este 6-kor és 8-kor tűzi műsorára, de megnézhetik a szombathely.hu-n, a város és a televízió Facebook-oldalán is.
 



A polgármester döntött arról, hogy a szociális hét programjait ősszel szervezik meg, illetve kérte a cég- és intézményvezetőket, hogy márciusban a szokásos vagy halasztást nem tűrő nyilvános rendezvények kivételével halasszák el a tervezett közösségi programokat.