Hírek

A koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltözött az Emlékmű

2023. november 20., 14:01

A koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltözött az Emlékmű. Az eseményt a Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Alapítvány szervezte, hogy felhívja a figyelmet arra, nem minden gyerek életkezdése egyszerű. A Magyarországon született csecsemők 9%-a koraszülöttként jön a világra, vagyis a terhesség 36. hete előtt születik meg.

A koraszülöttek világnapja alkalmából lilába öltözött az Emlékmű

November 17. a koraszülöttek világnapja. A Zseboroszlán Alapítvány már nyolcadik alkalommal szervezett flashmobot a világnaphoz kapcsolódóan. Pénteken kora este - kezükben lila lufikkal - az Emlékműnél gyűltek össze érintett szülők és gyerekek. A Sunday Branch zenekar két tagja Guns N’ Roses-dalt játszott. Az öttagú együttesből hárman is korábban születtek a vártnál.

A szintén koraszülött Horváth Vajk Habarics Kitty: Korán érkeztem című versét szavalta.

“Aprócska kis hős vagyok én, de nincs erősebb e földtekén! Talán csak te, Édesanyám! Te vagy az, ki vigyáz reám.”

Grasselly Magdolna, a Zseboroszlán Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntő beszédében pici hősöknek nevezte azokat a gyerekeket, akik koraszülöttként sikeresen megvívták az életben maradásért vívott csatájukat.

Grasselly Magdolna - kuratóriumi elnök, Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Alapítvány

“Vannak jelenleg is koraszülöttek, akik korábban látják meg a napvilágot, segítségre szorulnak, és azért nagyon sokan vannak, akik jól veszik az akadályokat, és mondhatjuk azt rájuk, hogy pici hősök.”

A Zseboroszlán Alapítvány már több, mint egy évtizede azon fáradozik, hogy javítsa a korababák életkörülményeit. Kiemelt figyelmet fordítanak a szakorvosok és -ápolók továbbképzésére, illetve a legújabb orvosi eszközök beszerzésére.

Szita Szilvia - alapító tag, Zseboroszlán Vas megyei Koraszülöttekért Alapítvány

“Hát az alapítványunk most már 12 éve tevékenykedik, elsősorban Vas megyében, de elég sok olyan koraszülött gyerek kapcsolódik hozzánk, aki nem Vas megyében él, de itt a szombathelyi koraszülött osztályon született.”

Az ünnepség végén lila kivilágítás kapott az Emlékmű. A lila a remény, a hit, a bátorítás színe, és a koraszülöttek világnapjához kapcsolódó mozgalom szimbóluma.