Hírek

A Koprive és a Romano Drom koncertjével kezdetét vette a Nyitott Városháza rendezvénysorozat

2024. július 03., 09:05

A Koprive és a Romano Drom koncertjével szombaton kezdetét vette a Nyitott Városháza rendezvénysorozat. Sok érdeklődőt vonzott a jó hangulatú, zenés szabadtéri program, amelynek az első mozzanata a Szombathelyi Hétköznapi Hősök díj átadása volt: a közönségszavazatok alapján idén Pintér Zsolt, a Digitális Batman mozgalom alapítója kapta az elismerést.

A Koprive és a Romano Drom koncertjével kezdetét vette a Nyitott Városháza rendezvénysorozat

Megteltek a széksorok a Városháza előtt szombat este. Térkoncerttel vette kezdetét a Nyitott Városháza programsorozat, ami idén három alkalmat ölel fel.

Prieger Szabolcs - szervező, kulturális- és nagyrendezvény koordinátor
"Egy dologra mindig figyelünk, hogy legyenek helyi szereplők, ma este a Koprive zenekar. A második teraszkoncerten Bujtás Ervin és Horváth Andrea, a harmadikon a Prokofjev zenekar. Mindig vannak nagy neveink, ez is a tematika része. Ma este a Romano Drom zenekar, júl. 4-én Gerendás Péter, júl. 12-én pedig a legjobb magyar rockzenészekből álló Tornóczky All Aces lép színpadra."

A koncert előtt átadták át a Szombathelyi Hétköznapi Hősök díjat. A tavaly alapított elismerés másodszor talált gazdára: bárki jelölhetett bárkit, aki sokat tesz a szűkebb közösségéért. A közönségszavazatok alapján a hat jelölt közül Pintér Zsolt, a Digitális Batman csoport alapítója nyerte el a díjat. A négy éve alapított mozgalomnak jelenleg 1700 tagja van, célja a digitális esélyegyenlőség megteremtése, hátrányos helyzetű fiataloknak segítenek. A sok-sok önkéntes mellett olyan neves személyiségek is csatlakoztak az akcióhoz, mint a Falco és a Körmend kosárlabdázói, Király Gábor vagy Azahriah.

Pintér Zsolt - csoportvezető, Digitális Batman
"A digitális Batman 4 éve alatt már több mint 500 eszközt juttatunk el gyerekeknek, digitális eszközt. Az utóbbi időben kicsit változott a prioritás, beteg gyerekeket támogattunk, évente 2-3 alkalommal. Ebben volt digitális eszköz, gyógyászati segédeszköz, pénzadományt, de akár tetőjavítás is."

Az első fellépő, a Koprive, fergeteges hangulatot teremtett a téren. A szentpéterfai tamburazenekar modern stílusokat vegyít tradicionális délszláv dallamokkal.

Filipovics Rajmund - alapító tag, Koprive
"Készültünk dalokkal magyar és horvát nyelven, a saját szerzemények mellett egy-két meglepetéssel, amit majd a koncerten meg lehet hallgatni."

Az egyórás koncerten például népdalfeldolgozások, Zorán Kólója és a Surda népszerű dallamai is felcsendültek. Spontán táncház kerekedett a téren.

Harmuth Tiborné Horváth Zsuzsa
"Szentpéterfai vagyok, és nekem a Koprive a saját hazám, a szülőfalum zenekara játszik. Ha lehet, és el tudok jönni, zömében mindenhová elmegyek, ahol ők szerepelnek."

A Koprive után a Romano Drom világzenei együttesé volt az alkalmi színpad. A koncertsorozat csütörtökön este folytatódik.