Hírek

A kíváncsi kiscsikó a Mesebolt Bábszínház legújabb premierje

2023. december 05., 16:07

Egy 2011-ben már bemutatott, felújított darab, A kíváncsi kiscsikó a Mesebolt Bábszínház legújabb premierje. Az előadás műfaja pöttömszínház, 0-tól 4 éves korig ajánlják az alkotók. Sok-sok ritmusos mondókával, gazdag színészi arcjátékkal, a gyerekek bevonásával képzelte el a produkciót a rendező, H. Nagy Katalin.

A kíváncsi kiscsikó a Mesebolt Bábszínház legújabb premierje

Kis hintaló a kíváncsi kiscsikó, aki elindul, hogy felfedezze az udvaron a körülötte lévő világot, az ott élő állatokat.

Kulog, killeg, illeg-billeg. Kullog, killeg, illeg-billeg."

Csupa olyan helyzetet mutatnak meg a színészek, ami a gyerekek életében is adódhat akár mindennap.

H. Nagy Katalin - rendező

"Amikor a tyúkanyó kedveskedik a csibéinek, úgy teszi, ahogy az édesanya a gyermekével. Ha két kisgida összeveszik, az olyan, mintha a gyerekek civakodnak. Csupa olyan élethelyzet, amit a gyerekek maguk is megélnek, ha úgy veszem életjáték, természetesen gyerekmódon."

Az előadás Kolozsi Angéla, Varga Bori és Kovács Bálint közös játéka. Üzenete az, hogy jó elmenni kalandozni a nagyvilágba, de mégis a legjobb hazatérni.

"Kicsi kocsi baktat, tejet visz a papnak."

A 25 perces előadás gazdag és érzékeny színészi játékkal, ritmusos mondókákkal, kevés szöveggel operál. A produkciót minden alkalommal közös játék követi a nézőkkel.

H. Nagy Katalin - rendező

"Rettentően hiszek abban, hogy miután a ritmus az életünk minden pillanatában ott van, ritmikusan éljük a napjainkat, megszokásos mentén, a ritmus az alapja ezeknek az előadásoknak. A ritmusnak jelen kell lenni. A másik, amire nagyon figyeltem, hogy kevés konkrét szöveg legyen."

H. Nagy Katalin nyugdíjasként tért vissza rendezni a Meseboltba. A 2011-ben bemutatott kíváncsi kiscsikó teljesen megújult, hogy az azóta született generációk is láthassák. Pöttömszínházi előadás, 0-tól 4 éves korig szól. A bemutató vasárnap lesz a bábszínház kamaratermében. A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy a Mesebolt társulata erőltetett meneten van túl: ősszel 146 előadást játszottak több mint 5300 gyerek előtt a Lázár Ervin Programban a szombathelyi, sárvári és soproni tankerület iskoláiban. Volt olyan nap, hogy tíz alkalommal léptek közönség elé.

Prikazovics Ferenc - igazgatóhelyettes, Mesebolt Bábszínház

"A Királyok könyve sorozatunk mind az 5 előadása szerepelt, de újra elővettük a Szent Mártonról szóló játékunkat is, egy kamaraprodukciónk, Lázár Ervin: Hazudós egér című műve szerepelt még a kínálatunkban."

A program fontos, mert legalább egyszer egy évben lehetőséget ad a gyerekeknek, hogy színházi előadáson vegyenek részt. Az ebből származó 16 millió forint bevételnek köszönhetően pedig jövő év első felében is lesznek új bemutatók a Mesebolt Bábszínházban.