Hírek

A hűséges határmenti falvakra emlékeztek Oladon

2014. június 18., 13:00

Immár hagyomány Szombathelyen, hogy június a Trianon Emlékhónap, ennek keretében hajtottak fejet az emlékezők a lajtabánsági hősök előtt.

A hűséges határmenti falvakra emlékeztek Oladon

Lóháton érkeztek a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület tagjai az oladi Szentháromság templom elé. A lajtabánsági fiatalok előtt tisztelegtek, akiknek a hősies helytállása megakadályozta, hogy a határmenti településeket birtokba vehessék az osztrák csapatok.

Gaál Sándor plébános
„Én magam is fontos dolognak tartom, hogy megemlékezzünk róluk, és az ő hősiességük a mai kor emberének is példaértékű legyen.”

Az ünnepséget követően a hűséges falvakról hallhattak előadást az érdeklődők a Vasi Skanzen német nemzetiségi házának udvarán. Elhangzott, a Pinka patak mentén lévő településeken élők nem nyugodtak bele a Trianoni békediktátumban foglaltakba, és küzdöttek magyarságukért.

Dalos Tibor történelem szakos tanár
„A falvakban élők úgy döntöttek, annak ellenére, hogy zömében horvátok illetve németek anyanyelvüket tekintve, mégis inkább a magyar Koronához tartoznának, hiszen az egész családjuk itt élt évszázadok óta már.”

A Reményik-iskola és a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület évek óta közösen szervezi meg a Trianon Emlékhónapot.

Sátory Károly elnök, Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület
„Az elmúlt években sokféle programot, színes programokat: többek között a Trianon Múzeum kiállítását lehetett Szombathelyen látni, vándor képeslapkiállítást lehetett a témában látni, illetve neves előadókat hívtunk és a prózát mindig kiegészítettük zenével-tánccal.”

Az emlékhónap június 28-án hűségtúrával zárul. A zarándoklat Szombathelyről indul és áthalad a hűséges falvakon, azaz Nardán, Felsőcsatáron, Vaskeresztesen, Horvátlövőn, Szentpéterfán és Pornóapátin.