Hírek

A Hundred Sins és a Csaknekedkilány is színpadra lép az idei Bloomsday-en

2024. május 29., 00:43

A Hundred Sins és a Csaknekedkilány is színpadra lép az idei Bloomsday-en. A háromnapos művészeti fesztiválra a hagyományos pecsételés mellett fényfestést, sörcsapolást, kortárs programokat is szerveznek. Egy ír és egy magyar művész ismét hatalmas freskót alkot, ezúttal a Kőszegi utcai parkoló falaira.

A Hundred Sins és a Csaknekedkilány is színpadra lép az idei Bloomsday-en

Bujtás Ervin az ír The Cranberries legismertebb számával, a Zombie-val nyitotta a Bloomsday programjait bemutató sajtótájékoztatót.

Háromnapos kortárs művészeti fesztivál veszi kezdetét a belvárosban június 14-én. A Bloomsday főleg a fiatalokat célozza meg, ezt a fellépők névsora is bizonyítja. Itt lesz például Csaknekedkislány és a Hundred Sins. A Rákóczi utca Leopold Bloom sétánnyá alakul át, a Schrammel-gyűjtemény, a Képtár és az Iseum pedig ingyenesen lesz látogatható. Folytatódik a Murális Műhely projekt: idén is egy magyar és egy ír művész alkot, ezúttal az Ulysess 7. és a 9. fejezete jelenik meg a Kőszegi utcai parkoló falain.

Szántó István - festőművész

“A két munka között közvetlenül egymás mellett lesz. Ennek szintén örülök, hogy a magyar és az ír művész közösen is alkotnak. Maga a tervezés folyamán is egyeztettek, megnézték egymás munkáját.”

Pódiumbeszélgetést szerveznek Dragomán György íróval, és kiállítások nyílnak. Az idei Bloomsday legkülönlegesebb eseménye, a Leopold Bloom Art Művészeti Alapítvány kortársművészeti magángyűjteményéből berendezett tárlat lesz.

Csapláros Andrea - igazgató, Savaria Múzeum

“Az alapítványnak az anyaga idekerülhet Szombathelyre, hozzánk kerül letétre, ennek a szerződésnek a megkötése nagyjából egy hónappal ezelőtt ünnepélyesen meg is történt, és ez azt jelenti, hogy a szombathelyi képtár kortársművészeti kínálatában az alapítványnak ezen letéti gyűjteménye egy fontos fog játszani. Egy állandó kiállítás fog kialakulni belőle, ami egy állandóan változó kiállítás, ami azt hiszem, hogy az állandó kiállítások, és főleg a kortársművészeti kiállításoknak egy nagy lehetősége, hogy újra és újra behívja az embereket és meglátogassák mindezt nálunk, és ami fontos, ez az alapítványi gyűjtemény állandóan gyarapodni fog.”

A Bloomsday a kezdetektől fontos rendezvény Szombathely számára, igazi kortárs művészeti forgatag.

Horváth Soma - alpolgármester

Szerintem nagyon büszkének kell lennünk arra, hogy ezt amatőr meg avantgard művészek, irodalmárok kezdeményezték. Óriási dolog, hogy van egy világirodalmi regény, amelyben a Szombathely település szerepel, hiszen mint ahogy tudjuk, Leopold Bloomnak az édesapja a regény szerint Szombathelyen született, nagyon hálásak vagyunk Joyce-nak, hogy így alkotta meg ezt a regényt.”

A hagyomány szerint a nyitórendezvényen a Szombathelyi-Bloom díjat is átadják.