Hírek

A hideg idő beálltával elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan ellátásban

2022. november 25., 21:37

A hideg idő beálltával elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan ellátásban. A FÉHE minden fedél nélkül élő embert igyekszik bevonni az ellátórendszerbe, próbálják rávenni őket, hogy jöjjenek be az utcáról, és vegyék igénybe a nappali melegedő, illetve az éjjeli menedékhely szolgáltatásait. Nyilvános sajtóbejárást tartottak csütörtökön, a város több pontját is felkeresték, ahol hajléktalanok húzzák meg magukat.

A hideg idő beálltával elkezdődött a krízisidőszak a hajléktalan ellátásban

A Zanati u. 1. szám alatti hajléktalan szálló parkolójában gyülekeztek a sajtóbejárás résztvevői. Arról beszéltek, hogy Szombathely szociális ellátórendszere a hajléktalanokról is gondoskodik, mindennap 0-24 órában várják a rászorulókat a nappali melegedőn és az éjjeli menedékhelyen. Egyre hidegebb van, a napokban már fagyott is, ilyenkor az a legfontosabb, hogy behívják a hajléktalanokat.

Németh Klára - ügyvezető, FÉHE Kft.
"Semmiféle egészségügyi állapot nem elvárás. Alkoholos befolyásoltság és szerhasználat esetén is várjuk az ügyfeleket. Krízisintervenció ellátásról van szó, aki úgy érzi, egészségügyi ellátására, ruhára, tisztálkodási lehetőség, ételmelegítési lehetőség, élelmiszerre van szüksége, nekik is a rendelkezésükre állunk."

László Győző hangsúlyozta, büszke az ellátórendszerre, amelyben elhivatott, jó szakemberek dolgoznak. Az idei tél különösen nehéz lesz, fontos, hogy odafigyeljünk egymásra, és ne menjünk el a rászorulók mellett.

László Győző - alpolgármester
"Mindenkit arra kérünk, hogy figyeljünk egymásnak, ha olyan embert látnak, olyan sorsot tapasztalnak, hogy jelezzék intézményrendszerünk bármelyikében vagy a zöld számon, és fogunk tudni segíteni."  

A bejárás során több olyan helyszínt is felkerestek, ahol hajléktalanok húzzák meg magukat. Ételmaradék, ruhaneműk és szemét árulkodik erről.

Szabó Tibor - vezető, utcai szociális szolgálat, FÉHE Nonprofit Kft.
"Ez egy potenciális hely, ahol hajléktalanok előfordulnak, lehet látni, hogy vannak holmik, amiket felhalmoztak. Most nincs itt senki, valószínűleg korán jöttünk, mert később szoktak megérkezni."

"Bori néni!"
Az utcai szolgálat két autóját pokróccal, meleg teával, ruhával, gyógyszerrel, konzervekkel szerelték fel. Ezzel segítik az utcán élőket. Van, aki azért nem megy hajléktalanszállóra, mert kisállata van, mások egyszerűen csak nem akarnak szabályokhoz alkalmazkodni. Az utcai szociális munkások már nem egyszer életet mentettek.

Pungor Dávid - utcai szolgálat munkatársa, FÉHE Nonprofit Kft.
"Megpillantottunk egy padon fekvő embert. 5 cm hó már rajta volt, az utolsó pillanatban érkeztünk ki. Amikor láttuk, kiről volt szó, már tudtuk, hogy egy ismertebb hajléktalanunk volt, idősebb, gyenge volt, hogy bejöjjön a szállóra. Ha akkor nem megyünk ki, ez az ember most nem dolgozna búcsúsoknál."

A forgatás során stábunk úgy készítette a képeket, hogy ne legyen felismerhető, hol járunk. Ezt kérték a szervezők, a hajléktalanok védelmében. Előfordul ugyanis, hogy bántás éri őket.

"Az egyik búvóhely tövében találkoztam 10-12 fiatallal, akik kaviccsal dobálták a hajléktalanokat."

A FÉHE tűzifával, brikettel segíti azokat a hajléktalan embereket, akik hosszú távú lakhatásra nem alkalmas ingatlanban élnek, így nem fenyegeti őket a kihűlés veszélye. Szívesen fogadják a ruhaadományokat is: férfi-női meleg holmikat lehet vinni hozzájuk, egészen tavaszig.

Kelemen Krisztián - elnök, Bűnmegelőzési, Közbiztonsági és Közrendvédelmi Bizottság
"Bárki megteheti, hogy összegyűjti a már nem használt meleg ruházatot, és itt a hajléktalanszállón szeretettel várják. Szükség van alsóruházatra, trikókra, takarókra, zoknikra, mindenre, ami a hajléktalanok életét megkönnyíti a téli időszakban."
 
Aki bajban lévő, fedél nélküli embert lát, jelezze az ingyenes krízis telefonszámon, és érkezik a segítség.