Hírek

A héten beköszönt a fagy, érdemes a nyárigumit télire cserélni

2020. november 17., 14:21

Minél előbb érdemes a nyárit téligumira cseréltetni, péntektől ugyanis lehűlésre kell számítani, havas eső is előfordulhat. A szervizekben már érezhetően többen jelentkeznek. Ausztriába november 1-től már kizárólag 5 évnél nem régebbi téligumival rendelkező autóval lehet beutazni. Magyarországon nem kötelező, de ajánlott a jobb tapadású abroncs használata.

 

A héten beköszönt a fagy, érdemes a nyárigumit télire cserélni

Kovács Vanda
Milyen fontos dolog, hogy a megváltozott viszonyokhoz fel legyenek készítve az autók, és az autós is fel legyen készülve. Ez alatt értem például a téligumik használatát.

A téligumi fontosságára hívta fel az autósok figyelmét a rendőrség a Látni és látszani kampány keretében. Az autósok többsége használja is annak ellenére, hogy Magyarországon nem kötelező.

Mihály Erika
„A téligumi nagyon fontos, betartani a követési távolságot, mert ilyen téli időszakban sokkal jobban csúszik, fékezéskor nem lehet kiszámítani, hogy nem megy-e neki az előtte lévőnek.”

Ebben a szombathelyi autószervizben az egyik dolgozó már a teljes munkaidejében a gumicserével foglalkozik.

Nagy Gyula – ügyvezető, Nagy Autószerviz Kft.
„A gumik 40-50 %-át, ami nálunk van tárolva már felszereltük, nagyjából a szezon közepénél vagyunk jelenleg.”

A szezon beindult, érdemes a nyári helyett a télit időben felszereltetni. +7 hét fok alatt ugyanis ennek jobb a tapadása.

„Télen ezek az apró kis lamellák biztosítják a tapadást a jeges, havas útfelületen. Az új modern modelleken kétezer ilyen lamella is található.”

Ezt a gumit 2020. 25. hetében, nyáron gyártották – ezt mutatja az úgynevezett DOT szám. Fontos, hogy az abroncs ne legyen régebbi 5 évesnél, az idő múlásával elveszíti ugyanis a rugalmasságát és romlik a tapadás. A folytatásban téliesre fordul az időjárás.

Pétervári Tibor – észlelő, Meteorológiai Szolgálat
„A következő napokban inkább csak pénteken várható csapadék, de az kisebb mennyiség lesz. Hát a magasabb hegyekben hullhat úgy 500 métertől felfelé hó, de ez nem lesz számottevő.”

Az észlelő szerint a ma mért 14 fok a hét, sőt a következő időszak legkellemesebb hőmérséklete volt. Péntektől már csak 5 fokra számíthatunk, éjszakánként pedig fagyhat is.