MNB - 2
MNB

Hírek

A frakciók ma délelőtt a Városházán értékelték a tegnapi ülésen hozott döntéseket

2023. április 28., 19:25

Postabezárások, vezetői kinevezések, uniós pályázatok, szoborállítás - ezek voltak a közgyűlést követő sajtótájékoztatók fő témái.

A frakciók ma délelőtt a Városházán értékelték a tegnapi ülésen hozott döntéseket

Újabb öt évre Németh Klárát választották meg a FÉHE ügyvezetőjének, kinevezték az Aréna, a Margaréta és a Maros Óvoda új vezetőjét, zárt ülésen pedig oktatási és egészségügyi kitüntetésekről döntöttek - ismertette László Győző alpolgármester.
Horváth Attila köszönetet mondott a körforgalmak felújításáért, a tervezettnél egy nappal korábban végeztek a munkával, és a szombathelyiek is jól kezelték a helyzetet. Az alpolgármester arról is beszélt, hogy a favédelmi tervet nem terjesztik ki az iparterületekre. Nem támogatja a közgyűlés a további postabezárásokat, egyeztetést kezdeményeznek a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatójával.
Horváth Soma a kátyúzási programot méltatta. 55 millió forintot szavaztak meg a SZOMPARK-nak egy új fűnyíró és egy traktor vásárlásához. Hároméves bérleti szerződést köt az MMIK-t üzemeltető Kárpát-medencei Művészeti Népfőiskola Alapítvány és a bábszínház. Döntöttek arról is, hogy szobrot állítanak Palkó Istvánnak, a Nagy Lajos Gimnázium első igazgatójának.

Magánüzenetben megfenyegette Farkas Balázs újságíró Horváth Gábor fideszes képviselőt - ez a téma határozta meg a két közgyűlés közötti beszámolót, hosszú vita alakult ki az ülésen, és Illés Károly is leginkább erről beszélt a sajtótájékoztatón. A Fidesz frakció kérte, hogy a közgyűlés határolódjon el, mert elfogadhatatlan, hogy egy közszereplőt fenyegetés ér. Nem értik, hogy a városvezetés ezt miért nem támogatta. Illés Károly gratulált Németh Klárának az ügyvezetői kinevezéshez, kiemelte a Neumann János park elnevezéséről, valamint a Palkó István-szobor felállításáról hozott egyhangú döntést.

Két új, közvetlen uniós forrást biztosító pályázaton vesz részt a város, döntött a közgyűlés az ehhez szükséges önerőről, mondta el Bokányi Adrienn. Körzetében a Neumann-iskola előtti parkot Neumann Jánosról nevezik el. A tanácsnok beszélt a postabezárások elleni tiltakozó határozatról is.
Putz Attila a zanati kerékpárút kapcsán utalt Hende Csaba és Illés Károly videójára, melyben kijelentik, hogy a körzet képviselőjének nincs köze a beruházáshoz. Putz Attila szerint ez sértő és hazug kijelentés. A képviselő sérelmezte, hogy a Női Erőforrás Társaság Egyesület a Hungarikum-pályázaton elnyert 3 millió forintból egy nívótlan, és a Szombathelyi Értéktár Bizottság szakmai munkáját sértő kiállítást rendezett a Reményik-iskolában. Elmondta, hogy a Palkó István-szobor állításának költségeit fele részben a város állja a Civil Alapból.

Koczka Tibor gratulált Németh Klárának az ügyvezetői kinevezéshez, és dicsérte a FÉHE-nél folyó munkát. A Pro Savaria képviselője kritizálta a törvénytervezetet, amely arról szól, hogy 30 ezer főre jutna egy postahivatal a településeken. Szombathelyen így két posta maradna, ami méltánytalan lenne, és óriási nehézségeket okozna. Rámutatott, hogy a postai szolgáltatás állami feladat, az önkormányzatnak nincs 250-300 millió forintja évente a hivatalok fenntartására.