MNB
MNB - 2

Hírek

A csapadékos idő és a nyárias meleg kedvez a szúnyogoknak

2023. június 02., 10:13

A csapadékos idő és a nyárias meleg kedvez a szúnyogoknak, tömegesen elszaporodtak a vérszívók. A héten a nyugati és a középső országrészben folyik az irtás, lakott területen földi kémiai módszerrel védekeznek a kifejlett egyedek ellen. Vas vármegyében szerdán és csütörtökön permeteznek az esti, éjszakai órákban. 75 településen mintegy 10 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat.

A csapadékos idő és a nyárias meleg kedvez a szúnyogoknak

Ahogy lemegy a nap, tömegesen jelennek meg a szúnyogok, szinte lehetetlenné téve a kerti munkát és a szabadtéri összejöveteleket. Néhány óra alatt számtalan csípést lehet elszenvedni, ami kellemetlenül viszket, gyakran feldagad, bepirosodik. Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és a folyókon levonuló árhullámok miatt elszaporodtak a szúnyogok, a nyárias meleg pedig még inkább segíti a fejlődésüket.

Áprilisban már irtották a szúnyoglárvákat, most a kifejlett egyedek ellen kell védekezni. A munkát az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálja. A héten 15 vármegyében, 85 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat - a vizes élőhelyeken biológiai módszerrel, lakott területen földi kémiai anyaggal dolgoznak. Vas vármegyében szerdán este kezdték és csütörtökön folytatják a permetezést.

A telefonnál: Dóka Imre - Helyettes szóvivő, Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

"Vas vármegyében a héten két nap, szerdán és csütörtökön, a napnyugtát követő éjszakai órákban zajlik majd a kivitelezés, és a 75 településen összesen földi kémiai eljárással csaknem 10 ezer hektáron végzik a gyérítést."

A légi úton történő gyérítés 2020 óta tilos. Az ún. melegködös irtás során lassan mozgó járműről juttatják a levegőbe a vegyszert, ami a szúnyogokon kívül más élőlényre nem jelent veszélyt. A katasztrófavédelem felhívja a figyelmet arra, hogy a lakosság is sokat tehet a szúnyogártalom csökkentése érdekében, például azzal, hogy rendszeresen kiürítik a ház körüli, vízzel telítődött edényeket, az esővizes hordókat pedig letakarják. A szúnyoglárvák ugyanis a pangó vizekben fejlődnek.