Hírek

A Candide nagy sikere után Nagy Péter István újra rendez a Weöres Sándor Színházban

2022. november 24., 19:14

A Candide nagy sikere után Nagy Péter István újra rendez a Weöres Sándor Színházban. Most Martin McDonagh fekete komédiáját, Az inishmore-i hadnagyot állítja színpadra. A történet egy elpusztult fekete macska körül bonyolódik, ami szakadár csoportok közötti drámába torkollik. A premier pénteken este lesz a Márkus Emília-teremben.

A Candide nagy sikere után Nagy Péter István újra rendez a Weöres Sándor Színházban

Egy macska halála miatt szabadul el a pokol a Weöres Sándor Színház legújabb darabjában. Az inishmore-i hadnagy története onnan indul, hogy Padraic, a nagyvilágban tevékenykedő terrorista és egy szakadárcsoport tagja, éppen munka közben kapja a rossz hírt, hogy kis kedvence gyengélkedik.

Martin McDonagh fekete komédiájában véres bosszú, szerelem és sötét humor keveredik.

James szerepében Gyulai-Zékány Istvánt láthatjuk.

Gyulai-Zékány István - színművész, koreográfus
"Ő egy kábítószerkereskedő. Fiatal, energikus, és a főszereplő, Padraic egy terrorista és elkapja őt, hogy megleckéztesse, úgyhogy a próbafolyamat háromnegyedében én fejjel lefelé lógtam, ami amellett, hogy fizikailag megterhelő, igen izgalmas, és hát kihívásokkal teli, mert 9 percen keresztül lógtam."

Gyulai-Zékány István koreografál is a darabban: a mozgásos részek a magyar és az ír néptánc elemeiből épülnek fel..

A darabot 2001-ben mutatták be először, mondanivalója ma is megállja a helyét. Az erőszak szatirikusan komikus és abszurd ábrázolásával mutatja be a terrorizmus kíméletlenül pontos és prózai természetét. Filmes esztétikát használ, ami a fiatalok számára is érdekes lehet. 

Nagy Péter István - rendező
“Tulajdonképpen pont ide választottam. Azt gondolom, hogy ehhez a közeghez is eléggé illik annak ellenére, hogy ez egy eléggé specifikusan ír történet, de valahogy azt gondolom, hogy mégsincs annyira távol a magyar, nyugati végeken jelen lévő valóságtól az, amivel a darab foglalkozik.”

Az inishmore-i hadnagy bemutatója péntek este 19 órakor lesz a Weöres Sándor Színház Márkus Emília Termében. Ebben a naptári évben még a Koldusopera című darab debütál a szombathelyi teátrumban, december 9-én. 21-ével a színház bezárja kapuit a téli időszakra, egészen január 31-ig.