Hírek

A biztonság volt a fő témája az idei, jubileumi DADA-vetélkedőnek

2019. május 14., 14:55

A versenyt ezúttal a rendőrség Söptei úti épületében tartottak. A megye 6 intézményéből 8 csapat mérte össze tudását. A feladatok között az online-tér veszélye, a jogsértés és a diákcsíny közötti különbség, valamint a személy- és vagyonvédelem is szerepelt.

A biztonság volt a fő témája az idei, jubileumi DADA-vetélkedőnek

Kérem vigyázzanak, az ajtók záródnak.

Ez a férfi épp ellopja az egyik utas táskáját a metrón. Többek között erről a megtörtént esetről láthattak kisfilmet a 20. DADA-verseny résztvevői. A biztonság témakörébe a vagyonvédelem éppúgy beletartozik, mint például a 112-es segélyhívó helyes használata. A jubileumi vetélkedő az általános iskolásoknak kidolgozott bűnmegelőzési program minden területére kiterjedt.

Némethné Zsigó Zita – bűnmegelőzési alosztályvezető, VMRFK
Ez a biztonság jelenti a gyermekek vagyonbiztonságát, a személyes biztonságát, azoknak a felelős döntéseknek a meghozatalát segítjük ezáltal, amellyel megteremthetik a személyes környezetükben a biztonságot, felismerik a veszélyhelyzeteket, és mikor dönteni kell, akkor felelősségteljesen a helyes döntést hozzák meg. 3.50

A fiatalok egyre több időt töltenek az online térben, így az internetezés veszélye is fontos témaköre volt a versenynek. A nyári szünet közeledtével pedig a fürdőzés közbeni vagyonvédelem is megjelent a feladatok között.

Szekrények, amikbe be lehet rakni az értékeket, kapsz egy kulcsot, amit bele lehet rakni egy nyakba akasztósba. 11.09

Ikervár és Celldömölk mellett négy szombathelyi iskola négyfős csapata mérte össze tudását.

Grünwald Virág – tanuló, Derkovits Gyula Általános Iskola
A mai világ eléggé kiszámíthatatlan világ, bárhol megtámadhatnak. Igazándiból nagyon jó, hogy fel tudunk rá készülni, és védekezni tudunk. A biztonság olyan téma, ami az egész életünket körülhálózza, szóval örülök, hogy itt lehetek. 9.28

A verseny társszervezője az Oladi Általános Iskola, ahol 1995-től folyik DADA-oktatás.

Takács Imréné – intézményvezető, Oladi Általános Iskola
A gyerekek megtanulták, hogy mit jelent az alkohol, a drog, a kábítószer, az internetes zaklatás, hogyan tudnak felkészülni ezeknek az elkerülésére, olyan információk, ismeretek birtokába kerülnek ezáltal a gyerekek, hogy biztonsággal nemet tudnak mondani a veszélyhelyzetekre.

A megyei DADA-versenyt a szombathelyi ELTE Bolyai János Gyakorló Általános Iskola Bóják elnevezésű csapata nyerte.