Hírek

A Berzsenyi Dániel Könyvtár is csatlakozott a 94. Könyvhéthez

2023. június 15., 09:12

A Berzsenyi Dániel Könyvtár is csatlakozott a 94. Könyvhéthez: pénteken tárlatvezetéssel, gyermekprogramokkal, zenével várták a látogatókat. Szombaton megnyíltak a Kámoni Arborétum kapui: borterasz, vezetett túrák és a múzeumbarát klub irodalmi estje vonzotta a közönséget.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár is csatlakozott a 94. Könyvhéthez

A magyar kortárs irodalom legnagyobb ünnepéhez csatlakozott a megyei könyvtár is. Pénteken tartották az ünnepélyes megnyitót.

Horváth Soma - alpolgármester

“Az idei azért is különleges, mert 110 éve született Weöres Sándor, és őköré épül elsősorban az ünnepi könyvhét, nálam is mindig van egyébként egy könyv, hogyha éppen van egy kis időm, vagy éppen várnom kell valamire, akkor előveszem, most egyébként Weöres Sándor Füveskönyve van itt éppen a kezemben.”

Megnyílt a Weöres-inspirációk című tárlat, mely július 1-ig tekinthető meg a könyvtár földszinti kiállítótermében. A színházzal együttműködve, a Weöres110 évforduló apropóján több rendezvénnyel is készült a két intézmény, ez az egyik programelem.

Zenélt a Tarisznyások együttes, és a gyerekek papírszínházi előadást is nézhettek. Bemutatták Csider Sándor új könyvét, és a edikálások mellett vásárolni is lehetett.

Kiss Judit - olvasó

“Meséskönyveket, egy nyolc éves kisfiúnak nézegetek, most kezd olvasgatni, és amivel szeretném megszerettetni az olvasást, most már elkezdte, igaz, hogy mondta, hogy nem mindig szeret, de olvassa, nyolcéves kisfiú, most kezdi a szárnyait bontogatni, én fontosnak tartom az olvasást, és nagyon szeretek olvasni, elsősorban életrajzokat.”

Egyre több a beiratkozó, a gzadasági nehézségek a könyvtárba terelik az olvasóközönséget.

Baráthné Molnár Mónika - könyvtárigazgató - Berzsenyi Dániel Könyvtár

“Ahogy a könyveknek az átlagára emelkedik, az elmúlt évhez képest 3000 ft-ról ötezer forintra emelkedett a könyvnek az átlagára, nekünk a mutatóink pedig azt mutatják, hogy az olvasószám emelkedik.”

Másnap az arborétumban a Vasi Múzeumbarát Egylet irodalmi délutánnal várta a látogatókat a könyvhét keretében. Bemutatták a Petőfi Pegazus társasjátékot, amely Foky Éva képzőművész közreműködésével született.

Rajner Ágota - vezető-szervező - Pinkamindszenti Közösségi Színtér

“Azért van belőle egy darab, mert NKA támogatással, pályázati pénzből készült, a cél egészen extrém, hiszen nem az a cél, hogy minél előbb beérjünk, hanem az a cél, hogy Petőfi életútja során minél több tapasztalatot gyűjtsünk.”

Vezetett sétákon is részt vehettek az arborétum látogatói. Balogh Lajos terepre vitte a botanikát és a költészetet.

Balogh Lajos - botanikus, Savaria Múzeum

“Terepi séta során egyes nevezetes növényeknél, mint például a libanoni cédrus, vagy az amuri orgonafa, és még körülbelül tucatnyi, megállunk, és amellett, hogy néhány botanikai érdekességet bemutatunk a növényekkel kapcsolatban, ide vonatkozó irodalmi, szépirodalmi részletek is elhangzanak.”

Bortárlat és zene is tartozott itt a könyvheti programhoz: a Rózsabors Műhely megzenésített verseket adott elő.