Hírek

88-an jelentkeztek az idei Lamantin Improvizációs Táborba

2024. július 05., 09:47

88-an jelentkeztek az idei Lamantin Improvizációs Táborba. A fejlődni vágyó zenészek egy héten át, július 6-ig finomíthatják hangszeres- és énektudásukat a kurzusokon. A legfiatalabb jelentkező 8, a legidősebb 60 éves.

88-an jelentkeztek az idei Lamantin Improvizációs Táborba

“No more tears and… - … no more blues”

Régi hagyomány, hogy a Lamantin Jazz Fesztivállal párhuzamosan megrendezik az egyhetes, országos Lamantin Improvizációs Tábort Szombathelyen. Az idén 20. alkalommal indított kurzusokon többek között hangszeres egyéni órák, zenei- és improvizációs gyakorlatok, jazzelméleti és jazztörténeti csoportos órák és ének foglalkozások várták az érdeklődőket.


Tímár Péter - főszervező
“Zenekari gyakorlatok is vannak, ahol alkalmi formációk alakulnak ki, sőt, több olyan zenekart ismerek, akik már koncertező csapatok, akik itt alakultak. föllépnek a fesztiválon előzenekarként, és hát a tábornak a diákjai jönnek a fesztiválra, és több sztár pedig eljön nekik mesterkurzust tartani.”

Fafúvósok, énekesek és gitárosok jelentkeztek legtöbben az idei táborba - mindegyik kategóriában éppen 16-an. A 18 éves Borbás Hanna Budapestről érkezett - a Bartók Béla Konzervatóriumban jazz-ének tanszakra jár. Azért jelentkezett a szombathelyi továbbképzésre, hogy gitárjátékát is fejlessze. Idén már harmadik alkalommal vesz részt az improvizációs táborban.

Borbás Hanna
“Soha nem tudtam így felszabadulni, amíg nem jöttem ide, és itt minden este vannak jam session-ök, ahol mindenki zenélhet, bárki felmehet a színpadra, és mindenki befogadó… támogató közeg”

A kurzusokat vezető tanárok a magyar jazz élet vezető személyiségei.

Lakatos Ágnes - jazzénekes, tanár
“Én nagyon igyekszem, hogy jó legyen a hangulat, hogy jól érezzék magukat, és próbálok olyat megtanítani, usque 5x1 óra alatt, - mert ugye minden nap egy óra fér bele ebbe a nagyon szoros menetrendbe - olyat, amit a végén szombaton közösen elő tudunk adni”

“one more time… - …táp-tá-dédu-dám”

A zenekari foglalkozásokon számtalan apró részletet finomítanak, csiszolnak az oktatók.

Gyárfás Attila - jazzdobos
“Megpróbáljuk felépíteni ezeket a darabokat, kitalálni, hogy milyen sorrendben lesznek a szólók és lüktetésekkel foglalkozunk majd, hangszínekkel fogunk kísérletezni.”

A tábort az Oktatási Minisztérium akkreditált továbbképzésnek nyilvánította: a zenepedagógusok 30 pontot szerezhetnek a kurzuson. A Lamantin Fesztivál rendezvénysorozat záróakkordjaként július 6-án a tábor növendékei is fellépnek a Weöres Sándor Színházban, hogy bemutassák, mit sikerült elsajátítaniuk a felkészítés során.