Sárga Zebra

Hírek

70 alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére, konferencia és közönségtalálkozó is lesz

2022. május 06., 18:24

70 filmet neveztek az idei, immár 9. Savaria Filmszemlére a Kárpát-medence minden részéből. Az alkotásokat jövő szerdától péntekig vetítik ingyenesen a moziban. A rendezvényhez konferencia is csatlakozik, Művészet-Média-Marketing címmel, ahol 12 előadás hangzik el. A szemle részeként névadó ünnepséget is szerveznek: a mozi nagytermét a nemrég elhunyt neves operatőrről, Hildebrand Istvánról keresztelik el.

 

70 alkotást neveztek a Savaria Filmszemlére, konferencia és közönségtalálkozó is lesz

A film gondolatokat, érzelmeket közvetít, mindenki által értelmezhető eszközökkel, és az egyetlen művészeti ág, ami megjelenítheti a többit. Film nélkül nincs kultúra, oda kell tehát figyelni a filmes alkotókra - kezdte a szemlét beharangozó sajtótájékoztatót Lovass Tibor, a szervező Savaria Filmakadémia Egyesület elnöke. A nyugat-dunántúli régióban hiánypótló rendezvény már a 9. állomásához érkezett. A filmek idén is magas minőséget és remek témákat képviselnek.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület
"A zsűri pontszáma alapján válogattuk a vetítési sorendet, ami a kiadványunkban megtekinthető. A nevezett filmek kétharmada közönség elé kerül, ami nagy eredmény. Három kategóriát hirdettünk, építészet, formatervezés és nemzeti értékeink, ezekben kerül majd a díjak átadására sor 13-án pénteken 4 órától."

A szemléhez konferencia is kapcsolódik, melynek a TIT székház ad helyet, csütörtökön pedig a Berzsenyi-könyvtárban a térség filmszemléinek szervezői és alkotók vesznek részt kerekasztal-beszélgetésen. A filmszínházi ünnep egy névadóval teljesedik ki: a mozi nagytermét a nemrég 94 éves korában elhunyt operatőrről, (9:30) Hildebrand Istvánról nevezik el, aki Felsőcsatáron gyerekeskedett, és sok szállal kötődött Vas megyéhez. Vetítik egyik leghíresebb alkotását és a róla készült portréfilmet is.

Mayer Rudolf - mozgókép szakági vezető, AGORA Savaria Filmszínház
"Egyik legfontosabb operatőri munkája épp a legutolsó, Bódi Gábor Psychéje, ami operatőri csúcsteljesítmény, analóg korszakról beszélünk, 1980-ban készült. Volt tévés, rendezői és mozis változata. Bár annak idekén fanyalogva fogadta a szakma, de aztán kultikus filmmé vált. És van szombathelyi kötődés Weöres Sándor révén."

A díjkiosztó gálán elismeréseket osztanak a legsikerültebb alkotásokért, és Életmű díj is gazdára talál. Ezt követően közönségtalálkozó kíséretében levetítik az Egy mindenkiért című filmet, mely Szilágyi Áron, háromszoros olimpiai bajnok kardvívóról szól. A stáb öt éven keresztül követte nyomon a sportoló életét, aki maga is itt lesz. A filmszemle a tervek szerint jövőre nemzetközi porondra lép. A részletes programot megtalálják az interneten. (savariafilmszemle.hu)