Vackor karácsonya
Újévi Operettgála

Hírek

61 szabadtéri tűzesethez riasztották az elmúlt időszakban a Vas vármegyei tűzoltókat

2023. július 27., 18:00

A katasztrófavédelem a megelőzésre hívja fel a figyelmet. Ezért sokat tehetnek a mezőgazdasági termelők és az autósok is.

61 szabadtéri tűzesethez riasztották az elmúlt időszakban a Vas vármegyei tűzoltókat

Vas vármegyében volt eddig az idei évben a legkevesebb szabadtéri tűz az országban, de így is többször kellett vonulniuk a tűzoltóknak az utóbbi időben emiatt. 

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 
“Az elmúlt időszakban végeztünk egy statisztikát, amely kimutatta, hogy 61 szabadtéri tűzesethez riasztották a Vas vármegyei tűzoltó egységeket, ezek során több, mint 70 hektárnyi terület semmisült meg. Ezeknek fele erdő és mezőgazdasági területen keletkezett, és aratással összefüggésben is volt több tűzesetünk. A statisztikák arra is kiterjedtek, hogy az ilyen mezőgazdasági tűzesetek során volt olyan, amikor gépek is megsemmisültek. Egy kombájn és egy traktor égett ki ezek során a tűzesetek során.”

Június végén Uraiújfalu külterületén 35 hektárnyi lábon álló gabona semmisült meg egy tűzeset következtében. A lángok a közeli erdősáv aljnövényzetére is átterjedtek. A vármegye minden területéről érkeztek ide tűzoltók, az oltásnál erőgépeket is bevetettek. A héten két szabadtéri tűzeset történt, az egyik Rábapatyon, a másik Kenyeriben. Mindkét helyen tarló égett. A tűzoltókat itt is nagygépek segítették.

Balogh Eszter - szóvivő, Vas Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 
“A mezőgazdasági szakembereknek azt szoktuk ajánlani, hogy folyamatosan a munkavégzés megkezdése előtt, valamint az közben is ellenőrizzék a gépeiket, így többek között a kipufogórendszernek az illesztéseinél figyeljenek oda, hogy ez rendben legyen az illeszkedés, ugyanis egy kipattanó szikra nagy tüzeket okozhat, emellett azt szoktuk tanácsolni, hogy tankolást azt soha ne a mezőgazdasági területen végezzék, figyeljenek oda, hogy a kenőolaj és üzemanyagrendszerek is jól működjenek, valamint a gépeket minden munkavégzés befejeztével tisztítsák ki, és javasolni szoktuk a porraloltó, tűzoltó készülék meglétét, amellyel a kezdeti tűzesetek megelőzhetőek.”

Az autóból kidobott cigarettacsikk száraz időben könnyen lángra lobbantja a tarlót, az árokparti növényzetet. A katasztrófavédelem arra figyelmeztet, hogy a csikkeket össze kell gyűjteni, és később a szemetesbe dobni.