Hírek

60 éve indult a felsőfokú közművelődési szakemberképzés Szombathelyen

2022. szeptember 27., 00:30

1962-ben Szalay László vezetésével szerveződött a tanszék az akkori tanítóképző intézetben, amely több ezer szakembert adott a kulturális területnek megyeszerte és az országban is. A jubileum alkalmából bensőséges hangulatú baráti találkozót szerveztek a jogutód intézményben, az ELTE Savaria Egyetemi Központban pénteken.

60 éve indult a felsőfokú közművelődési szakemberképzés Szombathelyen

Nyugalmazott tanszékvezetők, egykori oktatók, hallgatók gyűltek össze az egyetem dísztermében közös ünneplésre.

"Immár a 60. jubileumhoz érkeztünk, kincsként őrizzük múltunkat."

Csider Sándor egykori hallgató és oktató szervezte a bensőséges hangulatú, humorral és nosztalgiával teli találkozót, hogy közösen állítsanak szellemi emlékművet az elődöknek, és felidézzék emlékeiket. Jó helyen voltunk, életünk beépült ezekbe a falakba, fogalmazott Benke Éva. Lenkai Nóra arról beszélt, bár a felsőfokú közművelődési szakemberképzés már nincs jelen ilyen formában, az ELTE-integráció nagy távlatokat nyitott a közösségszervező és az andragógia szak fejlesztésében.

Lenkai Nóra - rektori biztos, ELTE-SEK
"Mindnyájan, akik ebben a teremben ülünk, hiszünk a közösség erejében. Nem önmagunkért, hanem egymásért, a közös álmainkért dolgozunk."

Majthényi László, a Vas Megyei Közgyűlés elnöke emléklapot adott át a jubileum alkalmából. A 80-as években maga is itt tanult, felidézett néhány kedves emléket a terepgyakorlatokról, filmklubokról, a gazdag és nyitott közösségi életről, ami akkoriban az intézményt jellemezte. Horváth Soma alpolgármester Kiss Gyula oktatóra emlékezett, majd kitért a kulturális szakemberek pandémia alatti helytállására és előttük álló új kihívásokra.

Horváth Soma - alpolgármester
"Büszkék vagyunk arra, hogy a ma működő városi közművelődési intézmények jelentős számú szakemberei mai napig aktív részesei és alakítói Szombathelyi kulturális és közművelődési életének. Többen közülük intézményvezetőként dolgoznak városunkért."

A méltán híres és elismert képzés népművelő-könyvtár szakkal indult, óriási igény volt akkor közművelődési szakemberekre megyeszerte. A későbbiekben a tanszék és a szak elnevezése is többször változott, de a lényeg ugyanaz maradt: kultúrafogyasztásra tanítani az embereket. Az emlékekben gazdag jubileumi találkozó baráti beszélgetéssel folytatódott az egyetemen.