Hírek

59 alkotást neveztek idén a jubiláló, 20. Vas Film fesztiválra

2024. április 23., 11:53

59 alkotást neveztek idén a jubiláló, 20. Vas Film fesztiválra, amit hétvégén rendeztek meg Vépen. A versenyprogramban 29 filmet vetítettek, többségében dokumentumfilmeket, amiket négytagú szakmai zsűri értékelt külkönböző szempontok alapján. Tíz kategóriában osztottak díjakat.

59 alkotást neveztek idén a jubiláló, 20. Vas Film fesztiválra

Kerekasztal-beszélgetésen idézték fel a vasi függetlenfilm fesztivál elmúlt két évtizedes múltját a pénteki nyitónapon. A Meskó Krisztián főszervező vezetésével folyó diskurzusban elhangzott: a mustra ugródeszka a fiatal filmesek számára.

Boros Ferenc - független filmes, könyvtáros

"Nekünk a Vas Film a kezdetek kezdetén bemutatkozási lehetőséget biztosított, és nagyszerű lehetőségünk volt."

Az első években jelentkező alkotók mára a magyar filmes világ fontos szereplőivé váltak.

Lovass Tibor - elnök, Savaria Filmakadémia Egyesület

"A fesztiválokból amelyek ma már kicsit nagyobb rangúaknak tűnnek, ott vannak azok az alkotók, akik itt kezdtek nálad, akik itt indultak az első filmjeikkel."

A nevezési kedv a kezdetektől töretlen, idén 59 alkotás érkezett a felhívásra - túlnyomórészt dokumentumfilmeket küldtek be, ezúttal kevesebb volt a fikció, ami korábban a legnépszerűbb kategória volt. A mezőnyből 29 darabot válogattak be a versenyprogramba.

Meskó Krisztián - főszervező, Vas-Film

"A zsűri munkájával különösen elégedett vagyok, jól tudtak együtt dolgozni, ezt ők maguk is megállapították. Újdonság volt a fődíj alapítás, ugye három fődíjat osztottunk ki. EZek is jó helyre kerültek mindazon díjak mellett, amiket osztani szoktunk az alkotóknak."

Négyfős szakmai zsűri értékelte a filmeket témaválasztás, vizualitás, kompozíció, látásmód, hangulat és szerkesztés szempontjából. Az alkotók véleményt, kritikát, tanácsot, dicséretet is kaptak. A legjobb filmért járó díjat Poscher Dominik: Buborék című alkotása kapta, de kitüntették a legjobb rendezőt, operatőrt is. Külön értékelték a dokumentum-, animációs-, természet- és portréfilmeket, valamint az ifjú tehetségeket is. Már megvan a jövő évi Vas Film időpontja: 2025-ben április 25-27. között rendezik meg a 21. szemlét.