Hírek

50 éves a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda

2024. május 23., 15:21

50 éves a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda. Az intézmény 1974. szeptember 16-án nyitotta meg kapuit, és azóta is fogadja a KISZ-lakótelep és a Százhold városrész kisgyermekeit, jelenleg hét csoportban. A születésnapot ma délelőtt ünnepelték meg.

50 éves a Kőrösi Csoma Sándor Utcai Óvoda

"Legyen szép, legyen jó, legyen vígan mosolygó."
Születésnapi dallal vette kezdetét az ünnepség. Az óvoda egykori és jelenlegi dolgozói, vezetői, szülők és más óvodából érkezett vendégek voltak jelen a jubileumi rendezvényen. A gyerekek kedves kis táncos-dalos-mondókás műsorral készültek az alkalomra.

"Süss fel nap, isten napocskája."

Köszöntőjében Nemény András polgármester felidézte, hogy a körzet egykori képviselőjeként kötődik az óvodához, az ide járó gyerekek a KISZ-nap állandó fellépői. Oázisnak nevezte az óvodát, ahová mindig jó bejönni.

Nemény András - polgármester
"Ez egy nagyszerű, egymást segítő közösség, és amikor ezt láttam, arra gondoltam, ez nem véletlenül alakult így. Ez azért lehetett, mert az elődök is ilyen közösséget alakítottak, és ezt vitték tovább, ez remény a jövőre nézve, hogy később is így lesz."  

A kerek jubileum alkalmából a polgármester oklevelet adott át az óvodavezetőnek, majd az óvodapedagógusok előadták annak a produkciónak a rövidített változatát, amivel a keddi szakmai nap résztvevőit is meglepték.

"Mindannyian mások vagyunk."

Az óvodát 2020 óta vezető Holczbauer Henriett múltidéző köszöntőjében kitért arra, hogy az első évben itt dolgozó 17 óvónő átlagéletkora nem érte el a 30 esztendőt.

Holczbauer Henriett - óvodavezető, Kőrösi Óvoda
"1974. szeptember 16-án ezek a most már zöld, de akkor még sárga csempés falak megteltek élettel, gyerekzsivajjal. A nyolc csoportban 264 gyermek érkezett."

A Kőrösi ovi pedagógiai programjában hangsúlyos az egészséges életmódra nevelés. A zöld udvaron hatalmas, árnyékot adó fák, madáretetők és odúk, nemrég ültetett gyümölcsfák, magaságyások szolgálják a gyerekek egészségtudatosságának kialakítását. Andrásiné Szép Mariann, aki 1977-től dolgozott itt óvónőként, majd három cikluson át vezette is az intézményt egészen 2017-es nyugdíjba vonulásáig, beszélt a meghatározó évekről, az óvoda fejlődéséről, nem elhallgatva a nehézségeket sem.

Andrásiné Szép Marianna - ny. óvodavezető
"Az elmúlt 5 évtizedben '74-től folyamatos karbantartási és felújítási munkák folytak."

Az 50. évforduló alkalmából nosztalgikus hangulatú, retro kiállítást rendeztek be az emeleti aulában régi óvodai játékokból, könyvekből.