Hírek

50 éve szüntették meg a Szombathely és Rum között közlekedő vicinális vasútvonalát

2024. május 21., 11:34

50 éve szüntették meg a Szombathely és Rum között közlekedő vicinális vasútvonalát. Ennek apropójából szerveztek retro hangulatú emléknapot szombaton, amelyhez minden egykori megálló csatlakozott. Bár a vasútvonalnak már semmi nyoma, az emlékek még mindig sokakban élnek.

50 éve szüntették meg a Szombathely és Rum között közlekedő vicinális vasútvonalát

A Szombathely-Rum között közlekedő vicinális vasútvonalát 1894. december 9-én nyitották meg. A lassan járó, kisebb mozdonnyal közlekedő vonatok 80 évig jártak, a szárnyvonalat éppen 50 éve zárták be. Az évforduló alkalmából retro hangulatú emléknapot szerveztek.

Tóth Kálmán - önkormányzati képviselő

“1974-ben számolták fel ezt a vasútvonalat, és a mai napig egyébként nagyon komoly nosztalgiával gondolnak az itt élők, illetve ezekben a falvakban élők erre a vasútvonalra, hiszen munkába járás, iskolába járás, tehát a mindennapoknak abszolút a része volt ez, és hát egy kicsit nyilván keserű is ez az ünnep, azonban az emléknap mégiscsak emlékezteti az itt lakókat arra, hogy volt ez egy vasút, és hogy tényleg egy kapcsolatot, hidat képezett a falvak között.”

Az emléknaphoz minden olyan falu csatlakozott, ahol egykor megállt a vonalon közlekedő szerelvény. A program Szentkirályon, az Oroszlán utcai játszótéren kezdődött, ahol egykor a vasúti őrház állt. A helyiek házi készítésű finomságokkal várták az érdeklődőket.

A megemlékezésen Fehér Csaba, az egykori állomásfőnök fia felidézte, hogyan telt gyermekkora a vasúti sínek közelében. Többször munkát is vállalt a vasútnál. Úgy fogalmazott: keménységet, fegyelmet és határozottságot tanult, ami egész életén át kíséri.

Fehér Csaba

“Akik itt éltek, azok a szüleim voltak, testvéreim. Olyan emlékek kötnek ide, amik a később meghatározói voltak az életemnek. Számomra ez a hely ahol most épp állok, itt volt az őrház, nem messze a vasútállomás. Valahol a 70-80 évvel ezelőtti élmények filmszerűen peregnek ilyenkor előttem, és feledve a sok rosszat, tulajdonképpen jók törnek elő belőlem.”

Leleplezték és megkoszorúzták a vasútvonal bezárásának 50. évfordulójára, Őri Imre által készíttetett emléktáblát. Ezután Tóth Kálmán és Fehér Csaba elismerő oklevelet nyújtott át Auer Tibornak, valamint Őri Imrének, megköszönve lokálpatrióta tevékenységüket.

Az emléknap látogatóit dottó szállította az egykori megállóhelyek között. Táplánszentkereszten retro resti büfé nyílt az alkalomra: nosztalgikus ételek, italok és zenék várták az ide érkezőket a Vasút utcai emlékműnél. Volt, aki fényképekkel érkezett. Ezen a fotón például az utolsó vonat indulása látható. Sokan még most is szívesen utaznának ezen a vonaton, fogalmazott Táplánszentkereszt polgármestere.

Perl János - polgármester, Táplánszentkereszt

“Ez egy óriási dolog volt …. 1974-május 25-ig.”

Tanakajd, Vasszécseny, Csempeszkopács és a végállomás, Rum is részt vett az emléknap szervezésében.