Hírek

48 férőhelyes bölcsődét épít a Szombathelyi Egyházmegye a Középhegyi úton

2023. október 18., 15:26

720 millió forint uniós és kormányzati támogatással 48 férőhelyes bölcsődét épít a Szombathelyi Egyházmegye a Középhegyi úton. A beruházás jól halad, az új intézmény 2025. szeptember elsejétől fogadhatja a kisgyerekeket. A projektnyitó rendezvényt ma délelőtt tartották a Püspöki Palotában.

48 férőhelyes bölcsődét épít a Szombathelyi Egyházmegye a Középhegyi úton

A Középhegyi úton, a Martineum melletti telken folyik az építkezés. Augusztusban kezdték, jól halad a munka. Betonpanelekből állítják össze az épületet, kívülről 20 centis szigetelést kapnak a falak, a lapostetőre napelemeket szerelnek. A látványterveket Mátis Barna építészmérnök mutatta be. Mint mondta, nagy kihívás volt számukra bölcsődét tervezni, ahol minden a 3 év alatti gyerekek igényeinek kell, hogy megfeleljen.

Mátis Barna - okl. építészmérnök

"Nincs éles sarok, nincs magas ülőalkalmatosság, amiről leeshetnek, igaz ez az ablak parapetjére is, ki lehet látni, rá lehet ülni, de nem eshetnek le róla."

500 m2 alapterületen négy csoportszobát alakítanak ki vizesblokkokkal, öltözőkkel, melegítőkonyhával, középen átriumos udvarral. A fedett teraszokon szemerkélő esőben és tűző napsütésben is szabad levegőn lehetnek a gyerekek. Parkosítanak, játszóteret, futóbiciklis pályát is terveznek a tágas udvarra. Az épület előtt parkolókat alakítanak ki, a főbejárat a kevésbé forgalmas bekötőútról nyílik majd, a Martineum felől. A Szombathelyi Egyházmegye óvodát, általános iskolát, gimnáziumot, technikumot és szakkollégiumot is fenntart a városban, a bölcsőde eddig hiányzott a palettáról. A megyéspüspök arról beszélt, a kisgyerekek számára az a legideálisabb, ha sokáig az édesanyjuk mellett lehetnek, de vannak helyzetek, amikor szükség van az intézményi ellátásra.

Székely János - megyéspüspök

"Egyre kevesebb a többgenerációs család, ahol a nagyszülők be tudnak segíteni. Sok olyan helyzet van, hogy mindkét jövedelemre nagy szükség van a családban, és sok édesanya egyedül neveli gyermekeit. Ebben szeretne az egyházmegye segíteni, az édesanyák munkavállalásában is, és a gyerekvállalás megkönnyítésében is egy bölcsőde segítséget tud jelenteni."

Hende Csaba úgy fogalmazott, a kormány családpolitikájának eredményeként 130 ezer gyermek jött világra, akik egyébként nem születtek volna meg. A magyarság lélekszáma azonban még mindig csökken, a bölcsődei intézményrendszer fejlesztése segíthet megállítani ezt a tendenciát.

Hende Csaba - országgyűlési képviselő

"Akik ennek a bölcsődének az első kis lakói lesznek, még meg sem születtek. Most vannak a szüleik döntési helyzetben, és a döntésüket pozitívan tudja befolyásolni, hogy Szombathelyre rendelkezésre fog állni egy olyan lelkiséget biztosító katolikus bölcsőde is, ami eddig hiányzott a palettáról."

Nemény András rámutatott, nagy az igény a bölcsődei férőhelyekre, telt ház van az intézményekben. Nemrég nyílt meg a Városligeti Bölcsőde, a Szedreskertben pedig hamarosan újabb építkezés kezdődik.

Nemény András - polgármester

"Szombathelynek egy minőségi bölcsődei rendszere van, 8 tagintézménnyel, 600 gyerek jár bölcsődébe, 174 dolgozó dolgozik a bölcsődékben."

A katolikus bölcsőde a tervek szerint 2025. szeptember elsején nyitja meg kapuit.