Hírek

461 millió forint értékű útfelújítási programot jelentett be Nemény András

2023. január 19., 19:32

Rossz állapotú, zsúfolt csomópontokat fejlesztenek öt helyszínen: burkolatfelújítás történik és két új körforgalom épül. A fedezetet a korábbi TOP-os forrásokból megmaradt összegek jelentik.

461 millió forint értékű útfelújítási programot jelentett be Nemény András

A Vörösmarty és a Szent Márton utca kereszteződésében rossz állapotú, töredezett a burkolat, kátyúk és gyűrődések nehezítik a közlekedést. Ez az egyik csomópont, ami hamarosan megújul. Itt tartott sajtótájékoztatót Nemény András polgármester a ma délelőtti zord, szeles időben. Városszerte öt helyszínen, 461 millió forint értékben végeznek felújítási munkát.

Nemény András - polgármester
"Egyik legnagyobb összeg a Vörösmarty-Szent Márton utca kereszteződése, ami 150 millió forintért fog megújulni. Lesz négy körforgalom, kettő megújítása, a Szent Gellért és a Szent Flórián körúti körforgalom 25 és 21 millió forintból, míg az új építés esetében a Markusovszky-Sugár utca kereszteződésénél 80 millió forintot fogunk elkölteni, a Jégpince utcai körforgalom pedig 185 millió forintba kerül a tervezői értékbecslés szerint."

A Markusovszky-Horváth Boldizsár-Sugár utcák kereszteződésében épülő körforgalomnak már készülnek a tervei. Van rá esély, hogy még idén elkészülhet, de valószínűbb, hogy jövő évre csúszik át a befejezése. A Jégpince utca-Bartók Béla körút csomópontjában építendő körforgalomra már korábban félretettek 100 milliót a költségvetésben, de drágább lesz: 185 millió forinttal kalkulálnak most. Ennek már megvannak az engedélyes tervei, folyik a kivitelező kiválasztása, szeptember elsejéig meg is épülhet. A pláza melletti körforgalmat annak idején ún. fehér, meszes aszfalttal burkolták, ami eső után rendkívül csúszós. Ezt korrigálják, várhatóan még ebben az évben. A felújításokhoz a korábbi TOP-os pályázatokból fel nem használt, és visszaigényelt 774 millió forint adja az anyagi fedezetet. Ebből már elkülönítettek a zanati kerékpárútra 96, a szentkirályi hídra 264 milliót.

Nemény András - polgármester
"A városban az uniós TOP forrásból visszamaradt összegeket megigényeltük, és amiket már korábban elköltöttünk városi pénzből többletforrásként az egyes projektekre, azt elszámolták nekünk, és a város számlájára átkerült az uniós számláról. Úgy döntöttünk, hogy ezeket útfelújításokra költjük a közeljövőben, ez fog megtörténni a közeljövőben."  

Az útfelújítási programról a jövő heti közgyűlés dönt.